Новини

Хто зверху ?

     26 березня у Дрогобицькій ЗОШ №4 відбулася гра між старшокласниками «Хто зверху?». Попри зовсім невесняну погоду, настрій був радісним. Хлопці та дівчата розділилися на дві команди. Дівчата намагалися довести хлопцям, що такі жіночі риси, як логіка і солідарність, швидкість і почуття гумору – формула успіху, що доводить теорему «Дівчата – кращі!».  Але ж хлопці не так легко здалися: вони «взяли» своїм стратегічним мисленням, чіткістю і злагодженою командною грою. Ох, і емоції вирували  залі! До останньої хвилини не спадала напруга: хто ж зверху – хлопці чи дівчата?

     Спочатку учасники мали завдання скласти слово. Дуже динамічна забава, оскільки самі літери були на учасниках, то ж треба було добряче побігати, аби правильно скласти слово. У конкурсі «Гендерна політика» учні вгадували, хто  - чоловік чи жінка – були винахідниками, учасниками, авторами тих чи інших законів, подій, речей. Іноді ситуацію рятувала ерудиція, а іноді лише інтуїція.

     «Відгадай, хто я» - таку назву мав наступний конкурс. Це тільки у дружньому колі легко і весело сидіти з папірцем на чолі, та набагато складніше, коли в залі вирують пристрасті вболівальників, друзі не можуть сказати більше, ніж дозволено правилами, а учасник має ще й впоратися з величезною відповідальністю за відгадку. Оскільки в конкурсі була нічия, то учні ще додатково бавилися в «дивоглядки» - хто кого «передивиться, не моргнувши»;)   У читанні по губах  також слід було повправлятися обом командам. Адже то не так просто – почути очима. Але для глядачів то все було просто веселощами.

     А чи довіряєте ви статистиці? Виявляється, є багато цікавих фактів, які стосуються жінок і чоловіків. От саме відсоток повинні були відгадати гравці. І це їм частенько вдавалося.

      Учасники працювали не тільки головою, а й руками. Таке просте завдання – зв’язати одяг в одну довгу  мотузку – можна виконати по-різному. Тому перевірку на міцність пройшла лише одна команда, друга мотузка розірвалася.                                                                                                   

    Останній конкурс мав би вирішити, хто переможець. Однак суворий суд підрахував загальну кількість балів. Перемогли дівчата! Однак хлопці так завзято боролися, що не залишили нам сумнівів: вони в нас найкращі.

      Дякуємо за участь учням 10-11 класів Охріменко М., Тесаку А., Харламову С., Калашникову С., Дякун Т., Німилович Д, Кривошеї К., Шуптар Т.,  суддям 9 класу Захаряку І. , Виноградову К., а за підготовку гри вчителям інформатики Удич І.В.,  Жгуті Т.В. та  педагогу-організатору Вусатій Г.Г.

                                                                     

Читати далі

О мово рідна, золота колиско.

Зібратися разом - це початок,

триматися разом - це прогрес,

працювати разом - це успіх.

21 лютого 2018 року на базі Дрогобицької ЗОШ I-III ступенів № 4 відбулось засідання міського методичного об’єднання вчителів історико-філологічних дисциплін і педагогів-організаторів. Зі вступним словом до учасників семінару звернулись заступник директора С.В.Самойлик та методист відділу освіти О.П. Яремко  Голова шкільного методичного об’єднання І.Р. Симович ознайомила словесників з проблемою, над якою працюють учителі: "Удосконалення технологій навчання і виховання учнів" і зазначила, що методична робота вчителів-мовників ЗОШ № 4 - це цілісна система взаємозв’язаних дій і заходів, яка ґрунтується на досягненнях науки, передового досвіду й конкретному аналізі роботи вчителів-словесників. У нашій школі вона спрямована на всебічне підвищення професійної майстерності кожного вчителя; розвиток творчого потенціалу педагогічного колективу школи, досягнення оптимальних результатів у навчально-виховному процесі.   

Учителі-мовники і педагоги-організатори мали можливість докладніше ознайомитись із досвідом роботи своїх колег, обмінятись думками, враженнями  Г.Г. Вусата докладно розповіла про виховну роботу у школі, учнівське самоврядування. Учасники семінару мали змогу насолодитись яскравим дійством під назвою "О мово рідна, золота колиско", присвяченому Міжнародному дню рідної мови. У всіх гостей залишились гарні емоції, позитивний настрій, теплі спогади. О. П. Яремко закликала всіх цінувати і плекати рідне слово, гордитись тим, що ми є нація.

учитель української мови та літератури О. М. Моргун

Читати далі

Всеукраїнська науково-практична конференція в Дрогобицькій ЗОШ І-ІІІ ст. № 4

Україні потрібна системна реформа освіти, яка має бути предметом суспільного  консенсусу, розуміння того, що освіта – один з основних  важелів цивілізаційного поступу та економічного розвитку. Чималу роль у  реформах, що проводяться, відіграють самі педагоги, які першими на практиці зустрілися зі змінами та можуть об’єктивно оцінити очікувані результати цих змін.

Ось уже другий рік поспіль Дрогобицька ЗОШ  І – ІІІ ступенів №4 впроваджує науково-педагогічний проект  «Інтелект України». Рівень знань учнів цих класів вже сьогодні здивує багатьох.

Сутність цього проекту полягає не в насиченні дитини поглибленими знаннями. Головне – набуття необхідних навичок роботи з інформацією, аналіз, гнучке творче мислення, самоконтроль та самооцінка, швидкість реакції, а також раціональна організація праці. Великого значення  у цій програмі надають розвитку пізнавальних  процесів: мислення, пам’яті, уваги, уяви. Важливим завданням постає також розвиток особистих якостей школяра, таких як цілеспрямованість, працелюбність, організованість.

Саме тому 16 лютого 2018 року на базі Дрогобицької  ЗОШ І-ІІІ ступенів №4  відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційне педагогічне проектування у процесі реалізації «Нової української школи». Понад 90 учасників з  усіх областей України взяли участь у  конференції: директори шкіл та їх заступники, науковці та керівники освіти, педагоги, які працюють чи хочуть працювати за науково-педагогічним проектом «Інтелект України», автори програми,  представники ЛОІППО та Інституту модернізації змісту освіти.  До заходу також долучилися  представники міської та районної влади, керівник КП Дрогобичводоканал, представники відділу освіти Дрогобицької міської ради та міського методичного кабінету, директори та заступники шкіл міст Дрогобича та Стебника. Міський голова Тарас Кучма звернувся до учасників зі вступним словом, у якому зазначив важливість сучасних змін в освіті.

 Модератором конференції була  Світлана Кириленко, начальник відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України, кандидат педагогічних наук.  Вона також виступила з доповіддю «Нова українська школа -  сучасна траєкторія розвитку освіти». Директор школи Світлана Мала познайомила учасників  з навчальним закладом та  особливостями впровадження в роботу школи науково-педагогічного проекту  «Інтелект України».

Потім гості побували на уроках у класах, що навчаються за даною програмою. Учитель Марта Гриньків  провела урок читання в 1 класі,  а її колега Леся Гизюк урок з предмету «Людина і світ». Тобто, учасники конференції   побачити програму  «Інтелект України» в дії. Вони високо оцінили роботу наших вчителів та змогли детально  ознайомитись з самою організацією, темпом  уроку, використаними формами та методами.  Доречним та змістовним  словом долучився до уроку  керівник Дрогобичводоканалу Роман Шагала, оскільки тема уроку «Охорона води».

Окрім того, учасники заслухали доповіді авторів проекту. Науковий керівник науково-педагогічного проекту «Інтелект України», професор кафедри початкової, дошкільної та професійної освіти Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди, доктор педагогічних наук Ірина Гавриш розповіла про шляхи реалізації компетентнісного підходу  в даному проекті. Її колега, старший науковий співробітник  Інституту охорони здоров’я дітей і підлітків Національної академії медичних наук України, кандидат психологічних наук Олена Щербакова вела мову про  формування емоційного інтелекту в учасників  освітнього проекту. Ольга Кіян, завідувач сектору експериментальної педагогіки відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи ДНУ «Інститут модернізації освіти», кандидат педагогічних наук, ознайомила присутніх з проблемою творчої компетентності в рамках реалізації концепції «Нової української школи». Слово мали  також директор ЛОІППО, кандидат біологічних наук Роман Шиян та його заступник з наукової роботи, кандидат педагогічних наук, доцент  і координатор даного проекту Наталія Пастушенко, а також завідувач Дрогобицького ММК Галина Марчук, яка розповідала про стан освіти Дрогобича та Стебника.

Долучився до роботи й Дрогобицький державний педагогічний університет ім.  І.Я. Франка. Ректор, професор, доктор філософських наук Надія Скотна висловила професійну зацікавленість «Інтелектом України», а завідувач кафедри педагогіки та методики початкової освіти , кандидат педагогічних наук, доцент Лілія Стахів торкнулася проблеми підготовки майбутнього вчителя  початкової школи в умовах реалізації концепції «Нова українська школа».

Важливе питання суб ’єкт-орієнтованої стратегії профілактики шкільної дезадаптації в межах наукового проекту «Інтелект України» розкрив присутнім Георгій Даниленко, директор інституту охорони здоров’я  дітей і підлітків Національної академії медичних наук України, голова координаційної ради розвитку національної мережі шкіл сприяння здоров’ю, доктор медичних наук, професор.

Учасникам цікаво було дізнатися, як цей проект впроваджується в інших школах. Про свій досвід розповіли директор Львівської СЗШ І – ІІІ ступенів №44 ім. Т. Г. Шевченка Людмила Стефанович та директор Харківської гімназії №169 Олександр Щербаков, де «Інтелект України» впроваджується   вже десятий рік поспіль. Для учасників конференції була організована виставка друкованих видань педагогічних працівників міст Дрогобича та Стебника.

На завершення конференції на учасників чекав концерт творчих колективів ЗОШ №4.

Сподіваємося, науково-практична конференція стала сходинкою до осмислення важливості проекту «Інтелект України» в умовах впровадження реформ МОН, а сам проект  став більш зрозумілим та близьким  більшій кількості освітян.

Учитель української мови

та літератури Олена Моргун,

практичний психолог Наталія Свойкіна

Читати далі

Вечір зустрічі з випускниками

Шкільні роки не забутні ніколи, 

Вони, як сонце, осявають світ,

Всім випускникам нашої школи

Шлемо палкий привіт.

На початку лютого, за доброю традицією, нана школа відчиняє свої двері випускникам. У теплій атмосфері справді родинного свята зібрались у актовій залі колишні випускники школи, а тепер учителі, водії, лікарі, юристи, інженери, бізнесмени - усі знавці своєї справи. Радо зустріла наша школа своїх випускників. Учні підготували святковий концерт для випускників. Пам'ять про тих однокласників, вчителів, які не змогли прийти на зустріч, бо відійшли у вічність, вшанували хвилиною мовчання.

Життя наче потяг, зупинка під назвою "Школа". А далі у кожного свій маршрут, свої життєві далі, свої пасажири, та у всіх випускників школи була спільна зупинка.

Завершилась урочиста частина вечора. Далі були зустрічі. Таке довгождане спілкування зі своїми вчителями, однокласниками. Шкільними коридорами, як колись, проходили випускники, довго гомоніли по класах, сидячи за шкільними партами. Довго у той незабутній вечір не стихало у школі. Вона вирувала, наче вулик...

                                      учитель української мови та літератури О.М.Моргун

Читати далі

Моя маленька батьківщина – душі потіха та розрада

"... тут дід мій і моя родина,

 моя земля, моя маленька батьківщина "

 

       Ніщо на землі не може бути ближче, миліше, ніж мала батьківщина. В одних - це велике місто, у інших - маленьке сільце, але всі люди люблять її однаково.

       28 січня відбувся фінальний етап конкурсу мультимедійних проектів "Моя маленька батьківщина-душі потіха та розрада", організований комунальним закладом "Львівський обласний центр краєзнавства, екскурсій і туризму учнівської молоді". У вітальному слові Любомира Мандзій, директор департаменту освіти і науки, зазначила важливість проведення таких конкурсів, які заохочують молодь до пошуково-дослідницької діяльності. Роботи фіналістів вирізнялися індивідуальністю та колоритністю, так як у створення кожної презентації автори вклали серце та душу, любов до рідної землі, прагнення донести глядачам перлини історії свого населеного пункту. Журі визначило переможців і нагородило їх цінними подарунками і дипломами. Серед них і Дрогобицька ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4. Учениця 8-Б класу Моргун Анастасія з керівниками проекту уч. української мови та літератури  Моргун О.М. та  уч. інформатики Удич І. В. вдало презентували свою роботу, отримавши ІІІ місце.

                                                                                                 уч.української мови та літератури  Моргун О.М

 

 

Читати далі

Науково-практичний семінар «Реалізація Концепції «Нова українська школа» в науково-педагогічному проекті «Інтелект України»

24-25 січня 2018 року в місті Харкові у комунальному закладі «Харківська гімназія №169» відбувся науково-практичний семінар «Реалізація Концепції «Нова українська школа» в науково-педагогічному проекті «Інтелект України». Учасниками семінару були керівники та вчителі базових закладів освіти проекту, співробітники ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України, ХНПУ ім. Г.С.Сковороди, ХНУ ім. В.Н.Каразіна, ДУ «Інституту охорони здоров'я дітей та підлітків НАМН України», педагогічні працівники Харківської гімназії №169. Львівщину представляли заступник директора Дрогобицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Самойлик С.В., вчитель початкових  класів Гизюк Л.В., вчитель Червоноградської школи Капустян О.П.

З вітальним словом до присутніх звернулась науковий керівник проекту, професор ХНПУ ім. Г.С.Сковороди, доктор педагогічних наук Гавриш І.В., яка зазначила, що науково-педагогічний проект «Інтелект України» - це освітня програма, яка реалізує Концепцію «Нова українська школа». Мета проекту – зробити кожну дитину щасливою та успішною.

Також Ірина Володимирівна повідомила, що за підсумками  батьківського форуму, який відбувся в Києві у квітні 2017 року, було створено громадську організацію «Міжнародна організація «Партнерство в освіті», членами якої стали всі учасники проекту. Директора Дрогобицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 Малу Світлану Василівну було обрано членом правління створеної організації. Заступник директора з наукової роботи ЛОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент Пастушенко Н.М. увійшла до складу ревізійної комісії.

Для учасників семінару гостинно відчинила двері Харківська гімназія №169, директор якої Щербаков О.Ф., очолив громадську організацію. На базі даної гімназії у 2008 році було розпочато впровадження науково-педагогічного проекту «Інтелект України», який вже 10 років втілюється на теренах України. Автори проекту, відповідно до Концепції НУШ, розробили ранкові зустрічі, які презентували учасникам вчителі гімназії. Також ми мали нагоду відвідати презентаційні уроки із предметів «Людина і світ» у 1-х класах  та «Еврика» у 3-х класах.

Підсумки семінару підвели наукові консультанти проекту: начальник відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Кириленко С.В. та очільник сектору експериментальної педагогіки Киян О.І. Базовою школою на Львівщині обрано Дрогобицьку ЗОШ І-ІІІ ступенів №4. Тому наступна зустріч учасників Проекту відбудеться 16 лютого 2018 року в Дрогобицькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №4 під час роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції «Ідеї НУШ у науково-педагогічному проекті «Інтелект України».

Читати далі

Сурми звитяги - 2017

28 листопада 2017 року у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької відбувся заключний концерт ХVІІІ дитячо-юнацького фестивалю мистецтв «Сурми звитяги». У цьогорічному конкурсі взяло участь 12 тисяч конкурсантів із 14 областей України, для яких небайдуже минуле і одночасно майбутнє нашої держави. Дрогобич достойно представляли творчі колективи шкіл міста.

Перед гала-концертом відбулося нагородження переможців фестивалю в таких номінаціях: «Солісти-вокалісти», «Живопис та графіка», «Декоративно-ужиткова композиція», «Авторська поезія», «Авторська пісня», «Вокально-інструментальні ансамблі», «Оркестри», «Хореографія».

З вітальним словом до переможців звернувся директор фестивалю Володимир Степанишин, заступник директора департаменту освіти і науки ЛОДА Ігор Гайдук, голова обласного товариства «Просвіта» Ярослав Пітко. Голова журі Віктор Камінський наголосив, що мистецьке дійство відбувається на одній із найкращих сцен світу – Львівській опері, яка буде не першою сходинкою для талановитої молоді.

Учасниками цьогорічної спортивно-хореографічної композиції «Люди, як кораблі» були талановиті діти Народного ансамблю «VIVA», Зразкового ансамблю «Радість», відділення акробатики ДЮСШ ім. І.Боберського та молодіжної формації «Авангард» ЗОШ №4. Всі ці колективи поєднав талановитий хореограф Сергій Дмитрієв. Цю композицію він створив в пам'ять талановитого співака Андрія Кузьменка і вона не мала рівних на гала-концерті. Глядачі підтримували бурхливими оплесками учасників дійства. А під час фінального вступу учнів ЗОШ №4 зал аплодував стоячи.

Щира подяка від колективу вчителів, батьків та учнів школи керівникам творчих колективів. Їхній внесок у виховання та навчання учнівської молоді був пошанований міським головою Тарасом Кучмою та начальником відділу освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради Петром Сушком на урочистостях з нагоди Дня вчителя.

Молодіжна формація «Авангард» розпочинає свою підготовку до наступного XIX фестивалю «Сурми звитяги». Бо кожен фініш – це по суті старт. Ми пишаємося, що керівником цього проекту є випускник та працівник нашої школи, заслужений діяч естрадного мистецтва України, людина з великої літери – Сергій Дмитрієв.

                                                                                                  вч. історії Мідик Г.Р.

Читати далі

Український Сократ

Коли твердо йдеш шляхом,

яким почав йти, то,

на мою думку, ти щасливий…

Г. Сковорода

     9 листопада у ЗОШ4 відбулася ХІ науково-практична конференція «Неопалима купина» (секція «Філологічних дисциплін»), у якій взяли участь учні 9-их та 11-Б класів. Цьогоріч вона була присвячена видатному українському філософу, педагогу, поету, музиканту Григорію Савичу Сковороді.

Філософ залишив по собі вічну і добру пам’ять: він і словом, і прикладом навчав людей любити передусім Бога, вчитися, аби пізнати істину. У своїх творах розвивав цілий комплекс ідей, актуальних для свого часу. Його спадщина є цінним надбанням української національної і світової культури.

      Одинадцятикласники презентували літературно-музичну композицію «Український Сократ». Дев’ятикласники, готуючись до конференції, провели дослідницьку роботу з таких тем: «Філософські  погляди Г. Сковороди» (Христина Желяк), «Сродна праця у житті людини» ( Діана Півтораніс), «Сковорода і Біблія» (Лола Мельничук), «Байки Г.Сковороди» (Софія Роговська). Учениця 9-Г класу Півтораніс Діана посіла ІІІ місце на міському конкурсі захисту наукових робіт, присвячених вивченню творчості видатного українського філософа.

     Всіх учасників конференції нагородили дипломами та подяками.

      Григорій Сковорода, і майже через три сотні літ від дня народження, залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу. Прилучитися до його мудрості, світлого поетичного слова справа честі для нас.

                                                                          уч.укр. мови та літературb  С.І.Мількович

 

 

Читати далі

ДЕНЬ ВЧИТЕЛЯ ТА ПОСВЯТА У ВИПУСКНИКИ У ЗОШ №4.

 

            Теплий, сонячний, золотий осінній День, здається звичайний, як завжди , але ні, хвилюючий з самого ранку, урочистий, святковий , радісний та веселий водночас. День, до якого, довгих 11 років йшли наші старшокласники, мріяли про почесне звання «ВИПУСКНИК - 2018». І цей Великий День, припав на першу неділю жовтня, яка офіційно вважається Днем Вчителя. Наші випускники потішили педагогічний колектив, батьків та глядачів залу презентаціями 11-А та 11-Б класів. У своїх виступах наші  учні згадали все: уроки, перерви,  вчителів, веселі жарти шкільних років, кумедні відео - "Еволюцію з 5 до 11 класу»  та "Типовий 11- А клас".  

                Зал переповнювала позитивна атмосфера сміху та несподіванки. Прекрасні привітальні слова вдячності лунали від щирого серця учнів та торкнулися струн душі наших вчителів, адже кожен з них вклав частинку душі, посіяв іскру доброти  в наших неперевершених випускників. Навіть не здається, що ці вчорашні п’ятикласники  стали прекрасними юнаками і дівчатами на наших очах. 

             На завершення наші Випускники одноголосно заспівали традиційну «Берізку біля школи» і  не очікуючи, в багатьох учнів бриніли сльози на очах. Це були сльози смутку, тому, що ці найтепліші слова для своїх Любих вчителів, вони разом промовляють востаннє і цей рік в шкільній родині для них також останній. Потім привітальні слова та настанови  директора , урочисте пов’язування стрічок  і усвідомлення того, що ти гордо носиш звання «Випускник 2018» не спроста, ти – старшокласник, зразок, молодь України , її майбутнє!

                                                  уч. німецької мови Бойцун Л.П.

Читати далі

Плідна співпраця з університетом

Міжнародна науково – практична конференція, яка пройшла 28 -29 вересня 2017 року в стінах Дрогобицького державного університету ім. Івана Франка , була присвячена питанням реформування освіти в сучасній початковій школі. Цей захід об’єднав і теоретиків, і практиків різних рівнів. Організатором цієї конференції була Лілія Григорівна Стахів, кандидат педагогічних наук, доцент , завідувач кафедри педагогіки та методики початкової освіти  . Вчителі нашої школи Самойлик С.В., Лютик Н.Б.  та Гизюк Л.В.були запрошені на цю конференцію для виступу зі своїми роботами.

На конференції панувала щира і ділова атмосфера. До присутніх з вітальним словом звернулася ректор університету пані Надія Скотна. Вона звернула увага на необхідності змін в освіті і побажала учасникам конференції плідної праці.

Цікавими та змістовними були виступи учасників. З особливою увагою ми слухали виступ вчителя львівської школи « Малюк», які є на сьогодні однією з пілотних шкіл України по впровадженню концепції нової української школи. Пані Ольга Розпутня поділилася з присутніми доробками і наголосила на труднощах, з якими вони зустрілися в цьому проекті. Змістовним та цікавим був виступ методиста ММК Л. І. Сисин. Практичну сторону реформування освіти висвітлила вчитель СЗШ №2 О.Чайківська.  З теплотою ми слухали виступ нашої давньої знайомої Лесі Лужецької, старшого викладача Дрогобицького державного педагогічного університету, яка знайомила присутніх зі своїм авторським уроком у віршах. Нам особливо була приємно, що саме в нашій школі вчителем Самойлик С.В. було проведено цей урок на практиці.

Саме  28 вересня ми святкували день народження видатного Вчителя – Василя Олександровича Сухомлинського, тому ми побудували свій виступ, спираючись на величезну педагогічну спадщину цього педагога. Світлана Володимирівна Самойлик провела паралель між   концепцією нової української школи та педагогічною спадщиною В.О. Сухомлинського. Неля Богданівна Лютик запросила учасників  до  інтерактивних  ігор, які допоможуть молодому вчителю адаптуватися у колективі. Леся Володимирівна Гизюк познайомила присутніх із науково – педагогічним проектом  « Інтелект України» , який впроваджує наша школа з минулого року завдяки підтримці директора школи Малої С.В. Учасники конференції стали активними слухачами і учасниками нашого майстер – класу. На завершення конференції в переддень професійного свята педагогів ми передали від учнів нашої школи символічні сердечка з найщирішими побажаннями. Останнім акордом стало спільне фото і виконання пісні « Моя Україна»

Ми отримали багато цікавої інформації, познайомилися з новими колегами та готові до наступних спільних проектів.

Гизюк Л.В., вчитель початкових класів ЗОШ №4 

Читати далі

День знань - свято мудрості, доброти і людяності

   Традиційно цікаво, в урочистій атмосфері відбулось святкування Дня знань у Дрогобицькій ЗОШ 4. Храм науки гостинно відчинив свої двері школярам, серед яких  116 першокласників . Ми любимо цей день, бо це свято молодості й розквітлості, віри й надії, нашого майбутнього. Усі радіємо, бо бачимо зростання нашої молоді і її всебічне зміцнення. З привітальним словом до присутніх звернулась директор школи Світлана Василівна Мала, наголосивши, що школа посідає одне з перших місць у Дрогобичі. Вона побажала учням підкорити нові вершини знань, зустріти добрих і надійних друзів та досягти омріяної мети. Отець Анастасій благословив школярів у добру путь по країні Знань. Свято промайнуло швидко, яскраво, урочисто. Здавалося, що жодного разу Гімн України не звучав так потужно, сплітаючи в одне ціле багатоголосся дітей, батьків та вчителів.

Завершенням святкування став осінній ярмарок, на якому можна було поласувати різноманітними смаколиками. Нехай цьогоріч першовересень буде сонячним, несе добрий настрій у кожну школу і кожну родину.

учитель укр. мови та літератури Моргун О.М.

Читати далі

Свято Останнього дзоника

26 травня у нашій  школі відбулося свято Останнього дзвоника. Ось і завершився ще один навчальний рік. Для когось він став останнім у житті, і після нього розпочнеться нове, вже доросле, життя.

Щемливе й зворушливе свято Останнього дзвоника завжди приваблює багато людей.  Це день радості та смутку водночас, адже для одних - це чергове закінчення навчального року, а для інших - ще одна сходинка до вступу у доросле життя.

Найповажніші на цьому святі були одинадцятикласники, для яких цей останній дзвоник дійсно останній. Тож за класним керівником вони пройшли коридором із вишитих рушників, який утворили мами, та вишикувалися посередині лінійки.

Директор школи С.В. Мала побажала дітям щасливих канікул, а випускникам – вступити у вищі навчальні заклади.

 Кульмінацією дійства став дзвінок – випускник ніс на плечі першокласницю з дзоником, який оголошував про завершення навчального року. Учнів запросили на виховні години та побажали добре відпочити за літо, а би з вересня з новими силами та наснагою взятися до навчання.

 

Читати далі

з 70-річчям тебе, рідна школо!

5 травня у Дрогобицькому музично-драматичному театрі відбулось святкування ювілею нашої школи. Розділити радість небуденної події разом з ювілярами прибула велика кількість поважних гостей: представники духовентсва о. Юстим-Борис та о. І. Козанкевич,  очільник міста Т.Я. Кучма та його заступники В.Б. Качмар, В.Б. Коцюба, начальник відділу освіти  П.Я.Сушко та його заступник О.П.Олексюк,  працівники  управління  освіти:      А. В. Заблоцький, О.Р. Войцехівський, Г.Г. Марчук,  ректор ДДПУ ім. І.Франка   Н.В. Скотна, керівник військово – цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області, полковник, випускник нашої школи П.В. Малихін,  учні,  батьки,  ветерани педагогічної праці, випускники школи, друзі і партнери школи,  а також делегація з Республіки Польща. Крім теплих слів, шкільна родина отримала від гостей «скриньку цінних подарунків»:  ікону Ісуса Спасителя, мультимедійний центр,  телескоп і багато іншого.

Сьогодні колектив трудиться злагоджено і сумлінно. Всі ці надбання шанують наступні покоління. То й не дивно, адже штурвал шкільного корабля у надійних руках. Мудрим керманичем є директором школи С.В. Мала. Саме вона розповіла про напрацювання, здобутки, звичаї рідної школи. За її словами, школа – це «живий організм, це дух це традиції, які творяться людьми».

Привітали ювілярів своїми виступами творчі колективи школи. Свято тривало більше двох годин та, без сумніву, залишило світлі спогади в серцях усіх, хто був на ньому присутній.

                                                                               уч. укр.мови  та літератури О.М.Моргун

Читати далі

Делегація з Польщі

     З нетерпінням ми чекали делегацію з гміни Свідниця, Республіки Польща. Делегація завітала до нас у складі 43 осіб. З них - офіційні представники : війт гміни Свідниця Адам Яскулський, заступник війта  Аріса Яз, директор школи Ліліана Рейман, координатор міжнародної співпраці  Майя Костшева, двадцять учнів з опікунами, з Мартою Фудалі та Мавгожатою Венгловською та батьками, які приймали українських дітей.

         З 1-го по 5-те травня 2017 року,діти, які перебували та проживали у польських сім’ях, радо зустрічали своїх друзів з Польщі. Зустріч була теплою та приємною. Діти спілкувались протягом року через соціальні мережі, а тепер могли уже зустрітись. Програма зустрічі була дуже насиченою.

       Першого дня діти поселились в українських сім’ях та разом відвідали Львівський академічний обласний музично-драматичний театр імені Юрія Дрогобича та переглянули спільно виставу «Здрастуйте, я ваша тітонька!» , а тоді їх чекала святкова вечеря в колі  української родини.

         Наступного дня здійснили екскурсію до міста Лева, яке зачарувало всіх своєю красою. Відвідали костел святої Ольги та Єлизавети, церкву святого Юра, Латинську Катедру, де побачили різні стилі мистецтва втілені в життя, піднялися на Ратушу, де побачили Львів з висоти пташиного польоту. Зачарував дітей також Дім легенд, годинник львівського часу, автомобіль на даху та пам’ятник сажотрусу. Ще крім звичайних пам’ятників, які вони бачили були і пам’ятники Тарасу Шевченку, Андрею Шептицькому, королю Данилу, Адаму Міцкевичу. Побували у копальні кави, майстерні шоколаду, накупили сувенірів, втомлені та задоволені повернулися додому.

   

Завершальним акордом перебування делегації у школі та місті стала урочиста академія « Рідній школі – 70!» , від якої усі були у захопленні, а увечері сльози та хвилювання, що ці п’ять днів пройшли надто швидко. Ця поїздка стала ще одним кроком до тісної співпраці між школами та містами. Маємо надію на те, що ця співпраця буде продовжена в майбутньому.

    

 

Читати далі

Свято розуму, краси і талантів

22.04.2017 відбувся батьківський концерт, а окрасою і сюрпризом свята стало нагородження Грамотами Відділу освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради та пам’ятними знаками «Перлина знань – 2017» переможців Всеукраїнських предметних олімпіад та конкурсів.

Учні нашої школи твердо переконані, що школа – це праця, школа – це перемоги, школа – це знання. Гарний настрій подарували керівники творчих колективів:

Свято пройшло на позитиві і подарувало безліч позитивних емоцій!

 

Читати далі

Зустріч поколінь

Знову в цьому залі гамірно і людно.
Знову тут зібрались всі випускники,
Щоб поспілкуватись, з друзями зустрітись

І в дитинство повернутися через роки.

 

      Кожен рік у першу суботу лютого, школа відчиняє свої двері для випускників минулих років.

Рідна школа! Протягом багатьох років була вона для вас справді рідною, була другою домівкою.  Як приємно повертатися до витоків дитинства.

На святі були випускники різних поколінь. Вони поділились своїми спогадами: як трепетно переживали перші успіхи і перші невдачі; згадали своїх учителів; мить прощання зі школою.

   Усіх поєднала у велику сім'ю  рідна четверта школа. Концертна програма була насичена на різноманітні виступи. На обличчях випускників була посмішка, сльози радості.

                                                                    уч. укр. мови і літератури О.М.Моргун

 

 

 

Читати далі

Свято спортивної слави

О спорт!

Ти – мужність! Ти – натхнення!

Отримав ти з небес благословення,

Ти – безупинний пошук всупереч рокам,

Що далі відкриває спортсменам – зірочкам!

   3 лютого 2017 року  у ЗОШ №4 спортивна дружна родина зібралась з нагоди Свята спортивної слави.

Заняття спортом – це своєрідна творчість,  особливе мистецтво. Тільки доторкнувшись до цього, можна зрозуміти справжній смак перемоги. На святі були присутні тренери зі своїми вихованцями, які здобули чимало нагород міського, обласного і Всеукраїнського значення.  Саме вони подають приклад великої сили волі, мужності, натхнення іншим.

    Показові виступи наших спортсменів були вражаючими. У залі вирували емоції, невщухали оплески.

     Наше свято можна назвати Олімпом піднесення почуттів, Еверестом їхнього накалу, зокрема радості, адже немає більшого щастя, насолоди, ніж підводити підсумки своєї праці, яка принесла значні плоди, пишатися тим, що саме твоя праця поповнила скарбницю здобутків школи.

Хай завжди в унісон б’ються серця всіх членів великої спортивної родини ЗОШ №4

                                                                                  уч. укр. мови і літератури О.М.Моргун

 

 

 

Читати далі

Місто солі та натхнення – Дрогобич

«… тут дід мій і моя родина,

Моя земля, моя маленька Батьківщина»

     3 лютого 2017 року в актовій залі Департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації відбувся обласний конкурс мультимедійних проектів (відеофільмів) «Моя маленька Батьківщина – душі потіха та розрада». Головна мета заходу – вияв і підтримка творчої активності та здібностей учнівської молоді, збереження народних традицій рідного краю і утвердження патріотизму молодого покоління,

Це можливість для дітей випробувати свої сили у пошуково-дослідницькій діяльності, що розвиває допитливість та розширює кругозір, це практичні уроки, які сприяють підвищенню рівня оволодіння сучасними інформаційними технологіями.

    На конкурс було надіслано 24 роботи із 14 районів, та міст області. що є підтвердженням його актуальності та зацікавленості ним школярів.  Роботи фіналістів вирізнялися індивідуальністю та колоритністю, так як у створення кожного відеофільму автори вклали серце та душу, любов до рідної землі, прагнення донести глядачам перлини історії свого населеного пункту.

Варто відзначити, що учні ЗОШ №4, а також керівники проекту вчитель укр.мови та літератури Моргун О.М. та  вчитель інформатики Удич  І.В. гідно представили своє рідне місто Дрогобич і вибороли почесне ІІІ місце.  

     Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Степанівна Мандзій вручила переможцям цінні подарунки   та подяки учасникам конкурсу та керівникам.     

    Захід завершився спільною молитвою за Україну, її мир та спокій.

                                                      

  уч. укр. мови і літератури О.М.Моргун, уч. інформатики Удич І.В.

 

Читати далі

На вершині слави!

Святковий настрій панував 28 листопада у концертному залі Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької у Львові. Там відбувся заключний гала-концерт лауреатів ХVІІ Всеукраїнського дитячо-юнацького фестивалю мистецтв «Сурми звитяги».

         Програму концерту склали кращі учнівські колективи, а також яскраві сольні виступи юних виконавців. Гордо і почесно, що колектив ЗОШ №4 уже втретє поспіль займає І місце на цьому фестивалі.

         Зі словами щирої подяки виступили організатори фестивалю: громадська організація «Сурми звитяги», Центр Національного Відродження імені Степана Бандери, Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім.Т.Шевченка, а також почесні гості та меценати: Міністерство освіти і науки України, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація, Михайло Цимбалюк. Вихованцям Спільного проекту - Народного ансамблю сучасного танцю «VIVA», Зразкового ансамблю сучасного танцю «Радість» та Молодіжної Формації «Авангард» та їх керівникам:    Сергію Дмитрієву, Наталії Вовденко, Наталії Свойкіній та Наталії Антоник вручили Почесну відзнаку.

         Свято мистецтва пройшло на високому рівні. Саме таку оцінку виконавської майстерності творчого колективу дали журі конкурсу.

         Без сумніву, героїко-патріотична композиція «Еверест» продемонструвала, що ЗОШ №4 була і залишається невичерпним джерелом творчості , таланту і натхнення.

                                                                                               Учитель української мови та літератури О. Моргун

 

Читати далі

Свято відмінників "Талановита дитина - щаслива родина"

Галактика талантів ЗОШ №4 розширилась і збагатилась новими зірочками.У нашій школі є ким пишатися, є потужний потенціал творчої та обдарованої молоді. Саме таких учнів було вшановано на святі. Талановита дитина – майбутнє країни.73 учні – відмінники ще раз довели, що слово розумної, освіченої і мудрої людини має величезну вагу і незаперечливий вплив.Отець Анастасій, адміністрація школи, голови методичних об’єднань привітали талановитих учнів, висловили подяку батькам, учителям.Окрасою свята стали виступи творчих колективів ЗОШ №4

                                   

Читати далі

Посвята у випускники

Школа.  Це справді саме те місце, де усе є незабутнє. Тут народжується молоде покоління нашої держави. Не одне покоління випускників закінчило нашу школу. Цьогоріч випускники і ми. Ми – сімдесятий ювілейний випуск нашої школи.  Ми – це наш багато класовий, чудовий та дружній 11-А клас.

Нещодавно, а саме з нагоди святкування Дня Вчителя, весь педагогічний колектив ЗОШ №4 мав змогу побачити презентацію нашого класу. Ми декламували вірші, привітали наших вчителів відеопобажанням.  Звичайно, начебто без слів, але все сказано.

А завершив свою презентацію 11-А клас авторською піснею, яка була написана учнями нашого класу, кожне слово пісні – це була присвята школі та педагогам, подяка за їхню невтомну працю.

Ура! Все пройшло чудово, та найбільше мені запам’ятались слова подяки мого улюбленого 11-А класу (це був сюрприз для мене). Слова вдячності дітей вразили мене до сліз, і шкода, що через 8 місяців нам з ними потрібно розставатись. Та одне я знаю точно, що саме заради таких моментів варто працювати, творити та жити!

Читати далі

День рідного міста

    Вересень знову приніс у наш мальовничий Дрогобич улюблене свято – День нашого рідного міста. Цього дня Дрогобичу виповнилося 925 років, і це свято всіх його мешканців, які тут народилися і виросли, хто приїхав сюди колись, щоб залишитися в ньому назавжди, у місті з неймовірними яскравими традиціями і славетною історією.

    21 вересня відбулося свято Дрогобицької солі, виставка вишиванок «І на тім рушничкові…», конкурс Герба міста.   Наша шкільна родина вразила журі та гостей міста своїми виробами, картинами  з солі, випічкою.   А якою яскравою була виставка рушників! Наші учні, батьки, вчителі не тільки особистості у повсякденному житті, а ще талановиті майстрині! Цікавим і яскравим був рушник з бабусиної скрині вчителя історії Г.Р.Мідик  Неможливо залишити поза увагою конкурс Герба міста. Яке розмаїття! Герб міста було розроблене із соленого тіста, і з рядна і солі, і на шклі, поєднуючи фарби і сіль. У свої роботи учні вклали не тільки душу, а й любов до рідного міста.

    Сподіваємося, що дрогобичани, гості міста та журі гідно оцінили виставку нашої шкільної родини.  22 вересня нашою виставкою робіт змогли помилуватися усі бажаючі у фойє рідної четвертої школи. Нехай наше місто буде квітучим і красивим, а життя кожної сім’ї наповнене душевним теплом, радістю і надією на краще!

Симович І.Р., уч. укр. мови та літератури

Читати далі

Рідній школі - 70!

    І знову непомітно промайнуло літо… Золоточубий Вересень нарве солодких яблук і вистелить дозрілим, теплим листям стежку у країну Знань.

    Цьогоріч для нас особливий Першовересень, бо рідній четвертій школі – 70! Для міста 70 літ – то дитинство, для книги – молодість, для людини – зрілість, для навчального закладу – то вік, коли досвід і енергія поєднуються в такій ідеальній пропорції, яка виводить школу на нові освітні обрії.

    За сім десятиліть змінилося багато: оновлювався склад педагогів, виростали учні, з’являлися нові виховні ідеї. Тільки вимогливість, мудрість, повага, як і раніше, є наріжними каменями четвертої школи. Тільки класи й сад, шкільне подвір’я, як і раніше, оживають лише від дитячих голосів.

    Цікаво пройшло свято Першого дзвоника у Дрогобицькій ЗОШ І-Ш ступенів №4. Традиційно день розпочався урочистою лінійкою. Отець Анастасій, священик церкви Петра і Павла, заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Дрогобицької міської ради В.Б. Коцюба, директор школи С.В. Мала, учитель школи, учасник АТО, Р.С. Сосяк привітали шкільну родину з початком нового навчального року, побажали їй сил, натхнення, міцного здоров’я і Божої благодаті.

    Цього року вперше у нашій школі відкрито проектний клас «Інтелект України». Учні вивчатимуть три іноземні мови: англійську, німецьку, польську – опановуватимуть комп’ютерну науку, потужно продовжить розвиватися міжнародна співпраця. Школа стає мультинаціональною державою. 

    Святкування Дня знань продовжилося на шкільному подвір’ї, де відбувся ярмарок, концерт творчих колективів рідної школи. Це феєричне дійство запам’ятається надовго. Емоції вирували. У всіх був гарний настрій. За кошти, зібрані під час ярмарку, буде встановлено барельєф В.І. Єрьоміну, легендарному директору 1949-1981 н.р. ЗОШ №4. Свято завершилося дискотекою.

Віримо, що такі заходи об’єднують навколо дитини усіх, хто її любить, отже, чинить позитивний вплив, зближує сім’ю і школу.

ЗОШ №4 нагадує книгу, що з роками стає кращою, не старіє, а збільшує свою цінність. Бо в ній все, що записано, цінне, мудре й перевірене самим життям.

Заходи, щодо відзначення 70-річчя школи, триватимуть. Ми гостинно запрошуємо усіх завітати до нас!

               уч. укр.мови та літератури   Моргун О.М.

Читати далі

Дрогобич - Свідниця. Єднаймося!

     Сучасне життя школи – це шлях євроінтеграцій та тісної міжнародної співпраці.

      24 вересня 2015 року між загальноосвітньою школою І- ІІІ ст. №4 м. Дрогобича та зесполом шкіл ім. Іоанна Павла ІІ гміни Свідниця було підписано угоду про співпрацю та обмін делегаціями  дітей.

     29 травня 2016 року в рамках цієї угоди відбулася перша поїздка учнів загальноосвітньої  школи №4 у супроводі двох керівників - учителів до гміни Свідниця, воєводства Любуського. Поїздка тривала з 29.05 по 05.06 2016р. Діти та керівники групи проживали у польських сім’ях. Програмою поїздки було заплановано відвідування уроків у свіденській школі та розважально-пізнавальні заходи.

       Програма перебування була насичена, кожен день мав свій чітко спланований розклад. З понеділка по п’ятницю з 08.00 по 10.00год. ранку учні відвідували уроки  разом зі своїми ровесниками. Протягом тижня дітям було організовано багато надзвичайно цікавих і пізнавальних екскурсій: пішохідна по гміні, відвідали місцевий археологічно-краєзнавчий музей, костели.

       Першого дня дітей ознайомили зі школою селища: її історією, традиціями, здобутками. Найбільше враження справило на дітей сучасний величезний спортивний зал, оздоблений необхідним інвентарем для різних видів спорту. Учні були захоплені розповіддю  про зародження Всесвіту, оглянувши планетарій у Зеленій Гурі.

      Наступною була поїздка до Вроцлава, де ми заглибились у історію і сучасне життя Вроцлава, відвідавши Фантастичний Африканаріум, ми опинилися  у Сафарі в Африці.

      Однією з останніх екскурсій, яка дала можливість більше дізнатись про ІІ Світову війну, було відвідування Любуського військового музею в Джонові.

       Українські школярі переглянули сучасну версію кінофільму «Книга Джунглів» Р. Киплінга. На заняттях з вокалу, розучували Європейський гімн, відвідали уроки фехтування, відбулися футбольні матчі між дітьми з України та командою дітей з Польщі; плавали в одному з найкращих басейнів Польщі, приймали участь у спортивній рибалці. А на занятті з пластики та малювання учням було запропоновано за допомогою малюнка виразити свої враження та емоції від перебування у Польщі. Це було дивовижно!!! Кожен відчув себе справжнім митцем. Ці малюнки стануть частиною експозиції у місцевому Будинку культури.

       Окрім різноманітних занять, екскурсій, передбачених програмою, кожна дитина спілкувалася з родиною, у якій проживала. Таким чином діти могли краще пізнати стиль життя польської родини, культурне коріння, звичаї і традиції. Додому діти повернулися щасливі з величезним оберемком позитивних емоцій і вражень. Ця поїздка була надзвичайно цінним навчальним та виховним досвідом. Учні мали можливість спілкуватися польською мовою, дізнатися багато цікавого про історію, культуру Польщі. Поїздка стала початком тісної співпраці між школами, містами, країнами. Така співпраця є одним із кроків України до Євроінтеграції.

      Діти, батьки, вчителі та адміністрація загальноосвітньої  школи  І- ІІІст.№4 м. Дрогобича щиро дякують польській стороні за гостинний прийом, за захоплюючу програму перебування, за можливість розвивати навички спілкування польською мовою, оскільки  ця мова викладається у загальноосвітній школі  І- ІІІст .№4 уже 5 рік поспіль.

       Діти та їх батьки щиро вдячні  директору загальноосвітньої  школи  І - ІІІст.№4 Світлані Василівні Малій та координаторам Білоган Ірені Богданівні та Сіткевичу Івану Романовичу за незабутній відпочинок – на початку літніх канікул.

 

Читати далі

Прощавай, рідна школо!

         28 травня в Дрогобицькому драматичному театрі  зібралися на випускний вечір учні 11-их класів нашої школи, щоб отримати атестати, подякувати вчителям, батькам за довгі 11 років, проведені у стінах рідної школи. 

     Під час промови вчителів та дирекції школи кожен учень почув  про себе багато добрих, щирих слів.

Після офіційної частини і вручення атестатів, нагород і подяк, випускники  попрощалися зі школою чудовим та зворушливим концертом.

      Початком став шкільний вальс, який своєю ніжність і грацією розчулив багатьох у залі. Потім почалося ціле дійство, яке вміщало в собі теплу подяку вчителям,класним керівникам, батькам. 

       Всі вчителі, батьки та гості залишилися задоволеними,  а самі діти продовжили святкування  і прощання  зі своїм дитинством.

     Цей визначний день назавжди залишить свій слід у пам’яті випускників. Мудрі настанови батьків і педагогів  стануть їм у нагоді в майбутньому, бо учні  згадуватимуть поради старших,  щирі слова директора школи, класного керівника та гостей свята.

Читати далі

Про нас пишуть в газеті "Особливий учнівський дзвінок"

      Велично, по-святковому пройшла у ЗОШ №4 урочиста лінійка з нагоди завершення навчального року.

      У шкільному дворі панував піднесений настрій, особливо у дітвори з молодших класів, адже настали канікули – найулюбленіша їхня пора. Дещо зосередженими і вже якось по-дорослому виглядали три випускні класи. І ось розпочинається мить, коли вони розпрощаються зі школою і підуть самостійно у світ широкий.

       Окрім батьків, – чимало гостей: міський голова Тарас Кучма, заступник міського голови, керуючий справами Володимир Коцюба, отець Анастасій, начальник відділу освіти Петро Сушко, голова правління ПАТ «НПК-Галичина» Богдан Барадний, війт польської ґміни Свідниці Адам Яскульські, підприємець Дмитро Огньов та інші.

        Першим слово надали священику. Отець Анастасій коротко і лаконічно побажав випускникам правильного вибору у житті, а школярам – змістовного відпочинку на природі, у спорті, за читанням книжок.

        Міський голова Тарас Кучма відзначив освітні традиції школи, а випускникам побажав мати мету і гідно нести знання у храми науки , щоб дії кожного були скеровані на добро. 

         Начальник відділу освіти Петро Сушко мав повчальний виступ, вдало порівнявши випускників із молодими птахами,  котрі швидко покидають свої рідні гнізда.

         Й інші поважні гості бажали випускникам щасливої долі. Адам Яскульські зробив школі приємний сюрприз: з 29 травня до 5 червня 20 учнів перебуватимуть на відпочинку у Польщі.

        Наступного року школа відзначатиме 70-річчя, тож директор Світлана Мала висловила прохання до міського голови, щоб той посприяв у впорядкуванні спортивного залу, спорудженні пам’ятника Лесі Українки. 

        Епілогом урочистої лінійки стали білі голуби, яких випускники випустили у синю блакить.

Читати далі

Свято розуму, краси і талантів - «Перлина знань»

    Днями у ЗОШ №4 відбулося свято «Перлина знань», на якому вітали учнів школи – переможців ІІ і ІІІ етапів предметних олімпіад.

На святі були присутні адміністрація школи, учителі, батьки, учні. Усі твердо переконані, що школа – це праця, знання, перемоги. Бути призером олімпіад – означає багато читати і знати, не боятися складних завдань, думати, міркувати.  Перемоги наших учнів виплекані вчителями школи. Ми пишаємося своїми  вихованцями. Так тримати!

Читати далі

Новорічне свято

Напередодні Нового року ми починаємо вірити в казку, сподіваємося на щасливі зміни і загадуємо бажання.  А щоб ці бажання справдилися,  учням нашої школи потрібно було підготувати казкову атмосферу -  прикрасити новорічну  ялинку,  зал  -  сніжинками та гірляндами .

З веселим, радісним  настроєм  учні 10-11 класів  запросили  всіх присутніх до  чарівної   новорічної мандрівки . Поринувши у чарівний світ казки усі мали змогу познайомитись із  новорічними героями. Новорічна пригода, якою розпочався вечір для старшокласників, заінтригувала усіх своєю таємничістю і бурхливістю розгортання подій.  Також глядачів у залі урочисто привітали Дід Мороз і Снігуронька. Свято продовжила Новорічна дискотека.

Гарним настроєм, радістю  – ось з якими емоціями учні нашої школи зустрічатимуть  новий 2016 рік.

 

Читати далі

Переможці Всеукраїнського конкурсу-фестивалю «Сурми звитяги-2015»

Вранці 1 грудня учні та вчителі ЗОШ №4 вирушили до Львова. Нагода поважна: нагородження переможців та гала-концерт фестивалю «Сурми звитяги».

Ось уже в шістнадцяте «Сурми звитяги» скликають творчі колективи з Усієї України задля поширення національної патріотичної спадщини. Другий рік поспіль ЗОШ №4 стає переможцем всеукраїнського рівня, другий рік розпочинає гала-концерт у Львівському оперному театрі, по вінця заповненому глядачами.

Попередню, минулорічну, літературно-хореграфічну композицію «Авангард» мали змогу побачити й мешканці Дрогобича. Новий проект  ЗОШ №4 має назву «Пролог» та, на відміну від «Авангарду», не тільки змальовує стрімкий вир подій недавнього минулого й  спонукає до патріотизму в дії, а й наштовхує на роздуми: хто ми як нація, чому зміни відбулися, але на житті людей це позначилось мало, чому внутрішнє очищення не менш важливе для кожного українця.

Композиція триває всього кілька хвилин -  «не відпускає» довго. Головний герой у пошуках самого себе і сенсу життєвих змін губиться в думках, розривається між злом, у якому агресія та помста, і добром, що в ньому прощення та зростання.Виконавці-учасники народного танцювального клубу «Viva» та зразкового ансамблю «Радість» (керівники С. Дмітрієв та Н. Вовденко). До ідеї створення долучилися також педагоги Н. Свойкіна та Н. Антоник, але задум втілив Сергій Дмітрієв за всебічної підтримки адміністрації ЗОШ №4.

Цьогорічні «Сурми звитяги» зібрали в одному залі Галичину, Волинь, Донбас. Гучні оплески зірвали учасники зі Слов’янська та Луганської області. Затамувавши подих, глядачі поринули у світ хореографії, вокалу та декламації. І кожен виступ був неповторним, незабутнім. Та все ж саме Дрогобич привіз відзнаку переможця. І не одну: другою нагороджений чудовий вокаліст Ігор Левицький (ЗОШ №15, III місце).

Що ж, радіємо та пишаємось, бо усвідомлюємо, яка велика праця стоїть за виступами дітей, що перемагають на такому високому рівні. Сподіваємося на підтримку міста та нові звитяги малих дрогобичан наступного року, коли покличуть сімнадцяті «Сурми звитяги».                                            Н.Б.Свойкіна

Читати далі

Історичний квест "Листопадовий зрив".

        12 листопада  наша школа прийняла участь у історичному квесті «Листопадовий зрив» ,  який організувала організація «Пласт» . Квест був присвячений 97-ій річниці проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

            Команда нашої школи складалася з таких учнів: Удич С. , Толстоп’ятко М., Сидоренко Д, Цвєткова К., Одинак С. Керівник команди – вч.історії Мідик Г.М.

           Квест був надзвичайно цікавий. Команда постійно перебувала в пошуку завдань вулицями міста Дрогобича.    Давши правильну відповідь  на більшу  кількість запитань  команда нашої школи зайняли І місце. Учні були нагороджені грамотами. Також в подарунок отримали книги на історичну тематику.

 

Читати далі

Свято відмінників

       15 жовтня у школі відбулося традиційне свято « Талановита дитина -  щаслива родина». Батьки, вчителі та діти аплодували кращим з кращих у навчанні – відмінникам ЗОШ №4. Урочистість розпочав отець Іван, його  проникливий виступ торкнувся самого серця.

       Потім кожен керівник кафедри представляв одну з паралелей та запрошував родину учня-відмінника для вручення подяки за виховання. А дарунком стали виступи учасників творчих колективів школи. Особливістю цьогорічного свята стало вручення семикласнику Мазурику Олегові коштів для поїздки на Чемпіонат світу з акробатики. Річ у тім, що на передодні у школі проводилась акція «Милосердя» для цієї коштовної, але престижної поїздки. Запрошений на урочистість тренер Олега – Роман Іванович Веклюк – висловив вдячність за підтримку  спортивного таланту.

          Свято було динамічним і яскравим. Закінчилося воно спільною світлиною всіх учасників. І хоч після будь-якого свята  починаються трудові будні,  сподіваємося, що наступного року команда відмінників поповниться новими іменами, а для цього треба багато працювати з дня в день. Чого й бажаємо  всім нашим майбутнім чемпіонам!

Читати далі

День Вчителя - посвята у випускники.

      Наша школа багата традиціями. Однією з них є  «Посвята у випускники». Схвильовані одинадцятикласники та батьки, вся шкільна родина збирається на урочисте дійство. Традиційно свято припадає на переддень Дня Вчителя.

      Ось і цього чудового осіннього дня випускники 11-А, 11-Б та 11-В класів підготували неперевершені презентації своїх класів. Вони вразили креативністю, безпосередністю та незаангажованістю виступів. Їхні вітання та слова були настільки щирими, що глядачі у залі ледь стримували сльози.   На завершення вчителі пов'язали учням традиційні стрічки з надписом  «Випускник»,  на які діти чекали довгих одинадцять років.

Читати далі

Угода з Польщею

24 вересня в нашій школі відбулась визначна подія. До неї завітала делегація з Польщі для підписання міжнародної угоди про співпрацю між  Дрогобицькою загальноосвітньою школою І-ІІІ ст. № 4   та школою Іоанна_Павла II , міста Свідниця. Під керівництвом директора школи Малої Світлани Василівни, вчителі польської мови Білоган Ірена Богданівна та Сіткевич Іван Романович організували презентацію «Коротка екскурсія Дрогобичем» . Учні 1-11 класів розповіли  гостям про наше місто та школу у вигляді віршів, пісень, розповідей та легенд. Делегація була приємно вражена знанням наших учнів польської мови, професіоналізму вчителів та гостеприємністю колективу школи.Угода про співпрацю була підписана начальником відділу освіти виконавчих органів міської ради Сушком Петром Ярославовичем в присутності заступника начальника відділу освіти Олексяк Ольги Петрівни та представників ЗМІ.

Читати далі

Дрогобицькі цибульники

  День міста щороку гуртує людей навколо різноманітних святкових заходів: концертів, конкурсів, виставок. Цьогоріч попри невеселі реалії люди все ж потребували ковтка свіжих емоцій та відчуття єдності.

Загальноосвітня школа № 4 поміж інших навчальних закладів долучилася до фестивалю «Дрогобицькі цибульники». Така знайома усім цибуля почувалася королевою, адже, як виявилося, у нашій школі з неї  вміють приготувати не тільки коронну страву – цибульники, а й багато-чого іншого: пироги, вареники, піцу, крекери, смажену в клярі цибулю. Такого асортименту годі шукати! Та це й не дивно, бо незамінна на кожній кухні цибулина здавна є складовою чи не всіх традиційних українських страв. Любов до цибулі заслужена: попри свої лікувальні властивості, пекуча товстуха додає особливого смаку кожнісінькій страві. Тож полюбляють її і смаженою, і тушкованою, і сирою. А ще з неї виходять квіти латаття для оздоби святкового столу, або будь-що інше, варто тільки увімкнути фантазію.

Наш стіл також був по-осінньому багато прикрашений. Його чудово доповнювали соняхи й гарбузи, айстри й глечики. Стравами пригощали всіх бажаючих. Окрім того, увазі містян пропонували ще й рецепти - галицькі господині завжди ділилися ними одна з одною. Конкуренції не боялися: та сама страва в іншій кухні виходить по-іншому.

Школа здобула на цьому фестивалі друге місце. До перемоги долучилисястаршокласники,класні керівники та адміністрація.

День міста ЗОШ №4 відзначила не тільки кулінарними шедеврами, а й мистецькими здобутками. Учні вчителя образотворчого мистецтва Паньків О.М. посіли треті місця за участь у конкурсі колективних робіт «Мій рідний Дрогобич». Тож вітаємо Андрухіва Д.(8 – А), Лоб М. та Вату В. (5 – Г), а також Колесник К., Берчук В., Кравців З. (6 – Г) з перемогою.

Свято минуло, але спогад про нього залишився світлим і легким, бо ніщо так не об’єднує, як рідне місто. 

Читати далі

І знову пролунав перший дзвоник...

На подвір’ї четвертої школи дітей, вчителів і батьків зібрала урочиста лінійка. Не зважаючи на спеку, перший день вересня скликав усіх  на навчання.  Понад сотню першокласників та близько двадцяти дітлахів групи короткотривалого перебування пройшли під вишитими рушниками уперше. Так у цей день розпочалося їхнє шкільне життя.

Віршики, хвилювання, потиски дружньої  руки – незмінні  складові цього свята.

 А ще гості, які прийшли привітати, зворушити, підбадьорити настановами.  Це й отець Іван з церкви св. Петра та Павла, і секретар міської ради  Метик Т.М., і заступник керівника відділу освіти  Олексюк О.М .

Не залишилися осторонь і батьки. До школярів звернулися Дмитро Огньов  та Амет Бакіров, побажали успіхів у навчанні, гарних оцінок.

Лейтмотивом свята стала тема своєї землі, рідної школи. З вуст запрошених  злітали проникливі й щирі слова. Про патріотизм переконливо говорив кримський татарин Амет Бекіров, для якого Дрогобич  став другою домівкою.

Із завмиранням усі заспівали гімн України. У багатьох бриніли сльози – радості, надії  та водночас тривоги. І кожному хотілося  тільки одного: аби ця урочистість проводилася в мирній державі, аби усі тати й брати повернулися додому. А ми вже якось переживемо і шкільні турботи, і економічні негаразди, і навіть цю спеку.

Читати далі

Свято останнього дзвоника

У травні, коли розквітають яскраві квіти і дзвенить пташиний спів, теплий весняний вітер приносить до нас  свято Останнього  дзвоника.Останній дзвоник – це чудова шкільна традиція, тепле родинне свято. Для тих, хто цього року закінчує школу останній дзвоник є відліком початку найбільшої зміни в житті. Аби розділити радість сьогоднішнього свята у ЗОШ №4 завітали отець Іван, батьки,вчителі, учні, гості.Директор школи С.В. Мала побажала легкого  шляху, щасливої долі  випускникам школи.

 

Читати далі

Батьківський концерт

       Школа – це колектив, в якому протікає більша частина життя дитини, де є місце для свят, конкурсів, походів і екскурсій. Вона тримається на трьох китах: батьки, вчителі, учні. Низький уклін і найкращі побажання батькам, які не тільки довірили нам своїх дітей, а й стати активними учасниками навчально-виховного процесу. Саме для них вже традиційним став батьківський концерт, який відбувся 9.05.2015р., у приміщенні  музично-драматичного театру, присвячений Дню Перемоги, Дню матері. У концерті брали участь колективи ЗОШ №4: зразковий ансамбль сучасного естрадного танцю «Радість» (керівник Вовденко Н.В.), народний ансамбль сучасного естрадного танцю  Viva (керівник Дмітрієв С.), вокальний ансамбль «Друзі»  (керівник Антоник Н.В.), солісти-вокалісти (керівник Пуців Л.В.): Діана Магомета, Яна Рябцева, Марія Андрухів. Нікого не залишив байдужим виступ учениці 11-А класу Людмили Бунь з авторським віршем, присвячений трагічним подіям на Сході. Заповіт геніального Кобзаря лунав зі сцени українською,  польською, німецькою, англійською мовами у виконанні вчителів рідної  школи (Моргун О.М., Сіткевича І.Р., Бойцун Л.П., Сидоренко О.Є.)                                                                                                       Моргун О.М., учитель укр. мови та літератури

Читати далі

Перлина знань

Ось уже 15 рік поспіль у нашій школі проходить свято "Перлина знань", де нагороджують учнів -  переможців  міських, обласних,  всеукраїнських олімпіад та конкурсів. Цього року знову було організовано таке свято, на яке були запрошені учні, їхні батьки та вчителів, які готували дітей до олімпіад та конкурсів. Директор школи Мала С.В. нагородила учнів грамотами та невеличкими подарунками. Також для учнів-переможців в подарунок прозвучало декілька  музичних номерів.

В кінці свята було оголошено "Учня року" , по підсумку голосування учнів  нашої школи. Цю перемогу здобула Андрухів Марія - учениця 11-А класу.

 

Читати далі

1 квітня - Гра "Хто зверху" (до дня сміху)

З давніх-давен у суспільстві існує приховане протистояння між чоловіками та жінками. Виникають питання: Хто сильніший? Хто красивіший? Хто розумніший? Цим питанням зацікавилися і наші старшокласники.

1 квітня 2015 року у нашій школі вперше була організована вчителями інформатики Удич І.В. та Жгутою Т.В.  розважально-гумуристичну  гру "Хто зверху?" , яка одразу захопила глядачів та учасників гумором та цікавими конкурсами. Учні 10-х класів  взяли  активну участь у підготовці та проведенні цього заходу. Команда хлопців та дівчат продемонстрували свій інтелект, увагу та команду єдність. Гра була цікавою та напруженою. У конкурсах «Відгадай картинку», «Збери літери», «Хто я?», «Обмін ролями»  «Відгадай пісню» із невеликим відривом у 10 балів перемогу у боротьбі цього разу здобули хлопці, але дівчата обіцяють у боргу не залишатись.

 

 

 

Читати далі

Дрогобицька ЗОШ І-ІІІ ст.№4 – переможець XV дитячо-юнацького Всеукраїнського конкурсу мистецтв "Сурми звитяги"

 Львівський оперний, повний зал, гала-концерт – так завершився для Дрогобича ювілейний, п’ятнадцятий фестиваль “ Сурми звитяги”. Виступом учнів ЗОШ № 4 розпочали свято, на яке з’їхалися  учасники зі всієї України. Луцьк, Вінниця, Запоріжжя – кожен куточок відгукнувся на патріотичний заклик. Хтось – піснею, хтось віршем, а хтось хореографічною композицією.     І саме   на гала-концерті можна було побачити  найкращі номери, почути найгарніших виконавців. Примітно, що й сама Львівщина багата на таланти,  бо саме з різних  куточків  області прибуло чимало учасників дійства.

      Творча формація “ Авангард”  на чолі з С. Дмитрієвим,  з Дрогобича виборола  на фестивалі перше місце. ЗОШ № 4 презентувала літературно-хореографічніу композицію, де вдало поєдналося і слово, і пісня, і рух. Починалася композиція рядками Шевченка , а завершилася повстанською піснею, усе звучало напрочуд актуально. Здавалося, живий Кобзар говорить до українців сьогодення, пророкує добру долю та славу. Але вслід за рядками Шевченка розгортається полотно боротьби за свободу – насичене образами, символами та емоціями. Справді: незалежність завжди вимагає  підтвердження у борні. Тому, напевно, ми всі і живемо у такий непростий час, що, власне, й був відображений у композиції. Глибокий сон, у який впала нація, пробудження, Майдан, війна і надія на оновлене завтра – такими були основні складові композиції. Реалізували задум 23 учасники народного ансамблю “ Viva” та зразкового ансамблю “ Радість “ ( керівники – С. Дмитрієв, Н. Вовденко). Наостанок учасники склали символ звитяги, який органічно завершив виступ, - хрест з тризубом.

“ Браво ! “ – вигукнув  партер,“ Браво!” – чулося у ложах, “ Браво!” – гукали на балконі. Це був справжній тріумф і чиста перемога, бо серед усіх виступів Дрогобич таки був найкращим. Аплодисменти зривалися, долітали до сердець, наповнювали присутніх тим незламним духом, який єднав націю завжди – і колись, і, особливо, тепер.

І хоч за кожним “ Браво!” стоїть величезна праця колективу та адміністрації, хоч кожен рух і слово вивірялися не раз, однак така перемога варта всіх зусиль! Бо то більше ніж виступ, більше ніж участь, - це наш внесок у надію нинішню, у сподівання на мир і перемогу.

Н.Б.Свойкіна

 

Читати далі

"Талановита дитина - майбутнє родини"

         20 листопада у ЗОШ №4 відбулося свято, яке вже стало традиційним -«Талановита дитина - майбутнє родини».  Цю урочистість підготували, щоб вшанувати навчальні здобутки відмінників і подякувати їхнім родинам за увагу, турботу, відповідальне виховання.

       Керівники методичних об'єднань школи мали за честь вручити дипломи кожному гостю свята. У такі миті особливо відчувалися і зв'язок поколінь і  наслідування доброго прикладу, і почуття гордості за дитину. А доповнили вручення відзнак художні номери, підготовлені творчими колективами школи. Примітно, що багато - хто з дітей, яких вітали, й самі брали участь у виступах. Це й не дивно: якщо людина талановита, то у всьому.

       Такі урочистості підвищують статус відмінників і престиж знань загалом, тому в ЗОШ №4 вони й плануються щорічно. Сподіваємося, що саме такі учні згодом формуватимуть еліту нації.

 

                                         

Читати далі

День української мови та писемності

9 листопада за релігійним календарем – день вшанування пам’яті преподобного Нестора – літописця. Указом Президента з 1997 року в нашій країні відзначають день української мови і писемності.

 В загальноосвітній школі № 4 міста Дрогобича святкування дня української мови і писемності розпочалося спільним проектом – святом учнів 4 – Б і 8 – Б класів « Спочатку було Слово…» Цікаві вірші про мову змінювалися гуморесками, лунали пісні і вислови про мову. Згадали і про  Петра Яцика, нашого земляка, доброчинця і мецената, який всім серцем любив і шанував рідну мову.

На святі були присутні адміністрація школи, батьки, колеги, учні школи. Глядачі бурхливими оплесками подякували учасникам свята.

Нехай і у ваших серцях завжди палає любов до рідного слова, горить бажання вивчати, пізнавати, розмовляти, захищати і берегти материнську рідну мову.

Читати далі

З Днем Учителя!

3 жовтня у школи відбувся святковий концерт з нагоди відзначенення Дня вчителя. Слова глибокої шани адресували «сіячам прекрасного, мудрого, вічного» — учні школи.  Родзинкою концерту став виступ-презентація 11 А класу. Вони презентували пісні пов'язані з подіями на Сході України, а також привітали вчителів з їхнім  професійним святом.

Читати далі

Зі святом 1 вересня!

1 вересня урочисто пролунав дзвінок для наших першокласників. Свято знань-особливе  для школярів, адже це день зустрічі з друзями, однокласниками, вчителями. Та найбільше на це свято чекали першокласники. Сьогодні 120 першокласників сіли за парти у затишних класах нашої школи.  Директор школи  Мала С.В.наголосила, що це свято є сумним, адже не всі діти України змогли сьогодні сісти за парти. На честь тих, хто загинув, у боротьбі за єдність та волю України, вшанували  хвилиною мовчання. Світлана Василівна побажала всім досягти своєї мети в житті, зустріти добрих і надійних друзів та ніколи не зупинятися на дорозі Знань.

Читати далі