18 січня - Надвечір'я Богоявлення( Голодна кутя)

18 січня у православному світі відзначається Голодна кутя, яка за своєю суттю є вечером-приготуванням до великого свята Богоявлення Господнього Хрещення. Це пам'ятний день для християн, оскільки саме тоді відбулося хрещення Ісуса Христа. Як відомо, його в річці Йордан хрестив Іоанн Предтеча.

Так само, як і в Різдвяний святвечір, у цей день слід дотримуватися суворого посту, а увечері християнські родини збираються за святковим столом, де подаються пісні страви.

У цей день у храмах також здійснюється велике освячення води, яку потрібно надпити під час Святої вечері. За традицією на «Голодну кутю» виконуються ті ж самі обряди, що й на «Багату», але вже не так урочисто.

А вранці йдеться на Святкову Літургію, яка завершується великим освяченням Йорданської води. Крім того, вважається, що вода, набрана з будь-якого природного джерела в цей час, вже має цілющу силу.

Така вода може зберігатися дуже довго. Її потрібно пити потроху натщесерце і обов'язково після молитви. Християни вірять, що вода, освячена в цей день, позбавляє людей від різних душевних і тілесних недуг. Але для цього людина не повинна мати зла або поганих задумів на серці.