Алея Лесі Українки

Кажуть, дерева мають пам’ять.  На садибі Косачів у Колодяжному і досі росте стара груша, яку посадила сестра Лесі Українки Ізидора Косач і яку надзвичайно любила Леся Українка. Завідувач літературно-меморіального Музею-садиби Лесі Українки Ольга Бойко каже, що ніхто не знає, скільки років цій груші, бо на вигляд вона дуже древня, уже втратила багато старих гілок, але все ж щовесни цвіте, а влітку дає плоди. Вона стала одним із символів садиби Косачів, який дійшов до нашого часу.

Можливо,  Лесина груша  старенька та крислата пам’ятає дотик її рук, адже не раз Леся відпочивала в тіні її гілочок, милувалася її рясним цвітом, шепочучи свої безсмертні чудові вірші.

             «Лесина  груша» уже стара.  Тому 11 листопада 2020 року співзасновник журналу-каталогу «СонцеСад» Остап Романович Михаць, започаткувавши акцію «І проросте пагіння з минулого в майбутнє», посадив у Колодяжному садибі-«колисці» Лесі Українки  власноруч вирощену Лесину Грушу – маленьку щепу від 120-річної груші Поетеси! Справжня естафета поколінь!

Цю акцію провели також і в інших містах України. Так, 12 листопада маленькі Лесині Груші висадили у Луцьку біля Волинського національного університету імені Лесі Українки, біля Волинської державної обласної універсальної бібліотека імені Олени Пчілки, а представники Волинської спілки письменників України посадили її у Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

         Коли у 2019 році Остап Михаць брав у Колодяжному живці Лесиної Груші, то зустрівся з делегацією «Союзу Українок» з Америки, які виявили надзвичайне зацікавлення цією темою. Тому планується передати саджанці Лесиних груш за океан, аби їх висадили біля приміщень «Союзу Українок» по всій Америці.

 

Ліцей №4 імені Лесі Українки Дрогобицької міської ради став учасником цієї акції, адже ми відчуваємо духовну єдність дрогобичан із талановитою волинянкою та її родиною. Наш ліцей отримав маленьку щепу від 120-річної груші поетеси.

21 квітня 2021 року за сприяння міського голови Т.Я.Кучми, заступника з гуманітарних та соціальних питань А.В.Ковча, заступника з питань діяльності виконавчих органів, керуючого справами виконкому В.Б. Коцюби, начальника відділу освіти П.Б.Шев’яка, директора С.В.Малої та колективу ліцею у саду нашого закладу освіти було започатковано алею Лесі Українки. Учні, педагоги, батьки посадили саджанці улюблених дерев поетеси та щепу Лесиної груші. Облаштування Лесиної алеї у рік 150-річчя від дня народження Великої Доньки українського народу – це спільна справа ліцею та громади міста. За ініціативи учнівського самоврядування алея наповниться сюжетними композиціями з творів Лесі Українки.

Тож нехай щепа Лесиної груші на Лесиній алеї у ліцеї №4 імені Лесі Українки у рідному місті Дрогобичі росте, а майбутні покоління дрогобичан в шелесті листя Лесиної алеї чують красу та силу Лесиного слова.

                                                                                    Колектив ліцею