Дрогобич - Свідниця. Єднаймося!

     Сучасне життя школи – це шлях євроінтеграцій та тісної міжнародної співпраці.

      24 вересня 2015 року між загальноосвітньою школою І- ІІІ ст. №4 м. Дрогобича та зесполом шкіл ім. Іоанна Павла ІІ гміни Свідниця було підписано угоду про співпрацю та обмін делегаціями  дітей.

     29 травня 2016 року в рамках цієї угоди відбулася перша поїздка учнів загальноосвітньої  школи №4 у супроводі двох керівників - учителів до гміни Свідниця, воєводства Любуського. Поїздка тривала з 29.05 по 05.06 2016р. Діти та керівники групи проживали у польських сім’ях. Програмою поїздки було заплановано відвідування уроків у свіденській школі та розважально-пізнавальні заходи.

       Програма перебування була насичена, кожен день мав свій чітко спланований розклад. З понеділка по п’ятницю з 08.00 по 10.00год. ранку учні відвідували уроки  разом зі своїми ровесниками. Протягом тижня дітям було організовано багато надзвичайно цікавих і пізнавальних екскурсій: пішохідна по гміні, відвідали місцевий археологічно-краєзнавчий музей, костели.

       Першого дня дітей ознайомили зі школою селища: її історією, традиціями, здобутками. Найбільше враження справило на дітей сучасний величезний спортивний зал, оздоблений необхідним інвентарем для різних видів спорту. Учні були захоплені розповіддю  про зародження Всесвіту, оглянувши планетарій у Зеленій Гурі.

      Наступною була поїздка до Вроцлава, де ми заглибились у історію і сучасне життя Вроцлава, відвідавши Фантастичний Африканаріум, ми опинилися  у Сафарі в Африці.

      Однією з останніх екскурсій, яка дала можливість більше дізнатись про ІІ Світову війну, було відвідування Любуського військового музею в Джонові.

       Українські школярі переглянули сучасну версію кінофільму «Книга Джунглів» Р. Киплінга. На заняттях з вокалу, розучували Європейський гімн, відвідали уроки фехтування, відбулися футбольні матчі між дітьми з України та командою дітей з Польщі; плавали в одному з найкращих басейнів Польщі, приймали участь у спортивній рибалці. А на занятті з пластики та малювання учням було запропоновано за допомогою малюнка виразити свої враження та емоції від перебування у Польщі. Це було дивовижно!!! Кожен відчув себе справжнім митцем. Ці малюнки стануть частиною експозиції у місцевому Будинку культури.

       Окрім різноманітних занять, екскурсій, передбачених програмою, кожна дитина спілкувалася з родиною, у якій проживала. Таким чином діти могли краще пізнати стиль життя польської родини, культурне коріння, звичаї і традиції. Додому діти повернулися щасливі з величезним оберемком позитивних емоцій і вражень. Ця поїздка була надзвичайно цінним навчальним та виховним досвідом. Учні мали можливість спілкуватися польською мовою, дізнатися багато цікавого про історію, культуру Польщі. Поїздка стала початком тісної співпраці між школами, містами, країнами. Така співпраця є одним із кроків України до Євроінтеграції.

      Діти, батьки, вчителі та адміністрація загальноосвітньої  школи  І- ІІІст.№4 м. Дрогобича щиро дякують польській стороні за гостинний прийом, за захоплюючу програму перебування, за можливість розвивати навички спілкування польською мовою, оскільки  ця мова викладається у загальноосвітній школі  І- ІІІст .№4 уже 5 рік поспіль.

       Діти та їх батьки щиро вдячні  директору загальноосвітньої  школи  І - ІІІст.№4 Світлані Василівні Малій та координаторам Білоган Ірені Богданівні та Сіткевичу Івану Романовичу за незабутній відпочинок – на початку літніх канікул.