Електронні підручники в Україні, 2014-2015 навчальний рік

 

В даний час існує декілька версій визначення словосполучення "електронний підручник" - починаючи від файлів електронних версій навчальних посібників і закінчуючи складними електронними пристроями, які оновлюються з централізованого джерела і інтерактивно взаємодіють з учнем, включаючи виставляння оцінок, завантаження домашнього завдання і іншу фантастику. Час останніх ще не настав і настане не завтра, тому в рамках даної статті електронним підручником вважається електронний пристрій, який замінює собою шкільні підручники і додаткову літературу.

В 2013-2014 навчальному році багато дітей вже використовували планшети та телефони великих діагоналей (понад 4'') як певну альтернативу паперовим книжкам. Багато хто з них оцінив певні переваги від такої роботи і тому в наступному 2014-2015 навчальному році багато батьків планують придбати своїм дітям електронний підручник, яким можна було б замінити класичні паперові підручники та хрестоматії, щоб не травмувати здоров'я своїх дітей перевантаженнями хребта.

Треба з'ясувати, що повинні вміти електронні шкільні підручники, які могли б стати повноцінною заміною паперових підручників:

1. Великий екран, діагональ не менше 9,7 дюйма. Розповсюджені в даний час 6 дюймові (технологія e-ink) або 7 дюймові (технологія TFT) пристрої, особливо недорогі, часто показують текст або нечітко, або занадто дрібно, або доводиться часто скролити сторінку.

2. Роздільна здатність не менше 1200x800 пікселів. При меншій роздільній здатності втрачається чіткість малюнків, а дрібний текст взагалі може бути нечитабельним.

3. Робота від батареї не менше 6 годин (або більше, враховуючи старіння батареї з часом). Для того, щоб електронний підручник не вимкнувся в школі в ході навчального процесу, в нього повинна бути потужна батарея або технологія, яка дасть змогу працювати без підзарядки тривалий час.

4. Технологія кольорового зображення, наближена до паперових книжок, як найбільш бережлива для дитячих очей.

Який варіант обрати для електронного підручника?

Якщо у Вас вже є планшет або електронна книга, але вони не дуже якісні, тримають заряд батареї дуже мало або Ви переживаєте, що в школі їх можуть вкрасти, можна завантажити в них всі шкільні книжки і використовувати вдома, а паперові книжки залишати в школі в надійному місці (якщо є можливість) і брати лише потрібні перед початком уроків. Звісно, що для перегляду вдома електронних копій підручників також можна використовувати персональний комп'ютер або ноутбук.

Чи можна завантажувати електронні копії шкільних підручників?

Згідно ст.53 Конституції України, держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах, тому доступ до усіх шкільних підручників, рекомендованих Міністерством освіти, в тому числі їх електронних версій, не може обмежуватись ніяким чином, відповідно, вільне завантаження текстових, сканованих та інших версій шкільних підручників є повністю законним.

Найкращі сайти з прямими посиланнями на файли для електронних підручників

(пошукові слова для цього розділу - електронні шкільні підручники, 2014, 2015, скачати, скачать, онлайн, безплатно, безкоштовно, 1 клас, 2 клас, 3 клас, 4 клас, 5 клас, 6 клас, 7 клас, 8 клас, 9 клас, 10 клас, 11 клас, Алгебра, Англійська мова, Біологія, Всесвітня історія, Географія, Геометрія, Етика, Інформатика, Історія України, Зарубіжна література, Математика, Основи здоров'я, Правознавство, Праця, Природознавство, Російська мова, Українська література, Українська мова, Фізика, Хімія)

Електронні версії шкільних підручників можна знайти і завантажити в багатьох місцях Інтернету, але будьте уважні, так як здебільшого посилання будуть непрямими, заплутаними або навіть шкідливими. В списку нижче підібрані найкращі безпечні сайти з підручниками, більшість файлів з яких доступні для прямого завантаження в форматах DjVu и PDF. Для перегляду підручників на пристроях з операційною системою Android рекомендується використовувати програму EBookDroid. Сайти активно змінюються і якщо не виходить знайти або нормально завантажити підручник з одного сайту, то спробуйте на іншому.

https://pidruchnyk.com.ua/ Дуже зручний сайт як для перегляду в режимі онлайн, так і для завантаження підручників (прямі посилання під вікном онлайн-перегляду)

https://schoolbooks.org.ua/ Для завантаження електронної копії підручника необхідно на його сторінці клацнути правою кнопкою на "Завантажити підручник" та вибрати "Сохранить ссылку как..." або аналогічний пункт меню.

https://portfel.at.ua/ Для завантаження електронної копії підручника необхідно на його сторінці клікнути по іконці PDF або DjVu поряд з зображенням книжки і в наступному вікні також вибрати "Скачать".

https://4book.org/uchebniki-ukraina Підручник завантажиться в вигляді архіву, його необхідно буде розпакувати (програмою WinRaR або аналогічною), так як більшість пристроїв не зможуть його прочитати.
https://shkola.yccat.com/index.html Дуже гарний сайт, але для завантаження електронних копій підручників необхідно пройти просту реєстрацію.