Освітні програми

      Інтелект - один з найдорожчих ресурсів. Щоб пересвідчитись у цьому, варто звернути увагу на галузі економіки, що найбільш динамічно розвиваються: телекомунікація та інтернет-проєкти, фінансова галузь, високотехнологічне виробництво. Впродовж XX cтоліття, а особливо на початку нинішнього, усі розвинені країни опікуються проблемою створення спеціальної системи освіти, залучення талановитої молоді з інших країн. В Україні також розуміють необхідність виховувати інтелектуальну еліту нації. 2006 року команда провідних науковців Харкова на чолі з доктором педагогічних наук Гавриш І.В. запропонувала до впровадження власну концепцію виховання й навчання дітей , яка розроблена на основі власних напрацювань і передових ефективних методик.

     Дрогобицький ліцей №4 імені Лесі Українки започаткував втілювати в практику роботи програму «Інтелект України» з вересня 2016 року. В 1-А класі за даною програмою почало навчатися 24 учні. Наступного року ще 28 учнів вчаться за даною програмою. В 2018-2019 роках в ліцеї №4 уже по 2 класи розпочинають навчання за програмою «Інтелект України».

       Школярі з радістю поспішають щоранку до школи. Вчителі працюють для створення ситуації успіху, щоб діти відчували радість від досягнутого результату. Особливістю навчання в 1 класі є метод навчання читанню цілими словами. Для цього використовують прийом стеження, «саджаючи слова у човники», вправи «Сорока і черепаха», «Повітряні кульки», «Спів складів», «Фотоапарат», «озвуч» мультфільми. Науковцями доведений той факт, що читання - це найголовніший чинник, який впливає на успішність.

       На сьогоднішній день ми можемо підвести підсумки і результати роботи. Середня техніка читання учнів четвертого класу-182 сл/хв., що свідчить про хороші умови для успішного навчання.

       Хочу наголосити на уроках літературного читання, які несуть емоційну і змістову цінність. Кожен урок побудований на творах класиків світової літератури, містить творчі завдання, а також елементи самооцінки.  

       Математична галузь побудована на методі збагачення нових знань, щоуроку передбачені 4 хвилинні перевірки знань. Матеріал вивчається систематично, велику увагу приділяється практичним завданням. На підсилення вивчається предмет «Еврика», який дає можливість проявити способи нестандартного мислення, що на сьогодні є важливою умовою успішної життєвої реалізації кожної людини.

      Особливо цікавим для школярів наших класів є предмет «Людина і світ», який є пропедевтикою неуспішності з географії, природознавства. Разом з Центавриком учні мандрують світом, пізнають материки і океани, вивчають природні зони, рослинний і тваринний світ, мандрують вглиб  Землі і линуть в міжзоряні галактики.

     Для мене, як для вчителя, важливо сформувати в учнів важливу компетенцію - вміння вчитися. Підходячи до завершення 4 класу, ми готові до переходу до 5 класу за програмою «Інтелект України».

З вересня наші уроки відвідували вчителі-предметники, які будуть працювати в середній школі за цією ж програмою. Колектив вчителів готовий до проходження курсів за програмою, добре знайомий з учнями класу.

     Я впевнена, що праця, яку ми розпочали в 2016 році, проросте в середній школі і матиме гідне продовження в старшій школі.

                                     Учитель початкових класів Гизюк Леся Володимирівна