ПОЛОЖЕННЯ учнівського самоврядування ліцею №4 Дрогобицької міської ради Львівської області

Загальні положення

 

       1. У ліцеї №4 імені Лесі українки діє учнівське самоврядування з метою формування та розвитку громадянських, управлінських і соціальних компетентностей учнів, пов’язаних з ідеями демократії, справедливості, рівності, прав людини, добробуту, здорового способу життя тощо.

     Діяльність учнівського самоврядування регламентується Конституцією України, Законом України «Про освіту», Законом України «Про повну загальну середню освіту», «Про громадські організації», «Про дитячі та молодіжні громадські організації», Конвенцією ООН про права  дитини, нормативно-правовими документами ліцею та цим положенням.

       Учні мають рівні права на участь в учнівському самоврядуванні, зокрема на участь у роботі дорадчих (консультативних із певних питань), робочих (робочих групах тощо) та інших органів учнівського самоврядування, а також вільно обирати та бути обраними до виборних органів учнівського самоврядування.

        2. Адміністрація ліцею сприяє та створює умови для діяльності органів учнівського самоврядування.

       3. Інші учасники освітнього процесу не повинні перешкоджати і втручатися в діяльність органів учнівського самоврядування.

        4. З питань захисту честі, гідності та прав учнів закладу освіти керівник учнівського самоврядування має право на невідкладний прийом керівником закладу освіти. Керівник закладу освіти зобов’язаний розглянути усну чи письмову вимогу керівника учнівського самоврядування про усунення порушень щодо честі, гідності чи прав учня закладу освіти та вжити заходів відповідно до правил внутрішнього розпорядку та/або законодавства.

Органи учнівського самоврядування мають право, але не зобов’язані вести протоколи чи будь-які інші документи щодо своєї діяльності.

        5. Відповідно до п. 6 ст. 28 Закону України  «Про повну загальну середню освіту» до компетенції учнівського самоврядування належать:

- участь в обговоренні питань удосконалення освітнього процесу, науково-дослідної роботи, організації дозвілля, оздоровлення, побуту та харчування; 

- проведення (за погодженням з керівником закладу освіти) та/або ініціювання перед керівництвом закладу організаційних, просвітницьких, наукових, спортивних, оздоровчих та інших заходів; 

- участь у заходах (процесах) із забезпечення якості освіти відповідно до процедур внутрішньої системи забезпечення якості освіти;

- захист прав та інтересів учнів, які здобувають освіту у цьому закладі освіти;

- внесення пропозицій та/або участь у розробленні та/або обговоренні плану роботи закладу освіти, змісту освітніх і навчальних програм;

- участь у засіданнях педагогічної ради (через своїх представників) з усіх питань, що стосуються організації та реалізації освітнього процесу.

        6. Діяльність органів учнівського самоврядування не повинна призводити до порушення законодавства, установчих документів закладу освіти, правил внутрішнього розпорядку, прав та законних інтересів інших учасників освітнього процесу.

       7. Рішення органу учнівського самоврядування виконується учнями на добровільних засадах.











 

       Нормативно-правові акти, що регулюють діяльність учнівського самоврядування:

 

Конституція України (від 28.06.1996 N 254к/96вр);

Закон України «Про повну загальну середню освіту»  від 16.01.2020 № 463-IX ;

Декларація прав дитини;

Європейська хартія місцевого самоврядування;

Європейська хартія про участь молоді в муніципальному та регіональному житті;

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

Закон України «Про освіту» (від 04.06.1991.N1144-XII);

Закон України «Про охорону дитинства» (від 26.04.2001 N2402-ІІІ);

Закон України «Про молодіжні та дитячі громадські організації» (від 01.12.1998 N 281-XIV);

Указ Президента України «Про першочергові заходи щодо реалізації державної молодіжної політики та підтримки молодіжних громадських організацій» (від 06.10.99 р. N 1284/99);

Державна цільова соціальна програма «Молодь України» (постанова КМУ від 28.01.2009 N 41).


 

                   Мета і завдання учнівського самоврядування.

 

       Мета учнівського самоврядування - залучення учнів до управління освітою ліцею для забезпечення їхніх потреб та інтересів, реалізації та захисту прав дитини, формування національної свідомості українця/ українки, інтеграції зусиль на розвиток ключових компетентностей, наскрізних умінь та громадянської відповідальності молоді. 

 

        Головними завданнями учнівського самоврядування є:

  • залучення  дітей до  участі у житті учнівських спільнот, діяльності учнівського самоврядування, прийняття необхідних для цього рішень на рівні освітнього закладу;

  • захист прав і законних інтересів учнів, поширення серед дітей інформації про шляхи захисту своїх прав та свобод;

  • розробка та втілення проєктів, спрямованих на поліпшення освітнього  процесу в ліцеї, саморозвиток і самореалізацію учнів, організацію учнівського дозвілля;

  • привернення уваги педагогічних та батьківських спільнот, громадськості до проблем учнівської молоді;

  • сприяння фізичному, інтелектуальному та духовному розвитку членів учнівського самоврядування, його волонтерів, формування у них навичок самоврядування, соціальної активності й  соціальної відповідальності;

  • виявлення серед учнів та підтримка лідерів молодіжного руху.

  • сприяння діяльності учнівських гуртків, товариств, об'єднань, клубів за інтересами;

  • організація співробітництва з учнями інших навчальних закладів і молодіжними організаціями;

  • сприяння проведенню серед учнів соціологічних досліджень.










 

                 Структура учнівського самоврядування ліцею

 

      1 Учнівське самоврядування ліцею керується основними принципами:

  • демократизм;

  • правовладдя;

  • самоврядування; 

  • колегіальність; 

  • рівноправність усіх членів; 

  • добровільна участь в всіх видах діяльності;

  • гласність та вільний доступ до інформації про діяльність.

 

2. Вищим органом учнівського самоврядування є загальні збори або учнівська конференція. Виконавчий орган  - учнівська рада - є підзвітним загальним зборам. Учнівські збори відбуваються не менш як два рази на рік.

 

2.Учнівське самоврядування ліцею має такі два рівні: 

 

  • класне самоврядування - первинні ланки учнівської спільноти. Клас очолює обраний/а спільнотою на конкурсних засадах таємним або відкритим голосуванням учень/учениця (староста). 

Класні збори - орган учнівського самоврядування в класі.

Проводяться не рідше 1 разу на місяць.

Обирають лідера класу, членів учнівського самоврядування класу, учнівської    Ради ліцею.

Обговорюють і вирішують питання життєдіяльності класного колективу.

Кожен учень класу має право виступати на зборах, виносити питання на обговорення, відстоювати свою думку.

  • спільнота закладу освіти, яка має власні вищий представницький орган самоврядування  - учнівську раду ліцею і виконавчий органи самоврядування – комісії учнівської ради, що діють відповідно до схваленого вищим органом самоврядування учнівської спільноти та затвердженого педрадою ЗО Положення про учнівське самоврядування. Учнівська спільнота має мати розроблені учнями нормативні документи (правила поведінки учнів у закладі освіти, класні куточки, графіки чергування в класах, правила чергування в закладі освіти), плани роботи і власний архів діяльності.

 

Класні збори - орган учнівського самоврядування в класі.

Проводяться не рідше 1 разу на місяць.

Обирають лідера класу, членів учнівського самоврядування класу, учнівської    Ради школи.

Обговорюють і вирішують питання життєдіяльності класного колективу.

Кожен учень класу має право виступати на зборах, виносити питання на обговорення, відстоювати свою думку.