Програма соціально-емоційного та етичного навчання СЕЕН

Аби щось змінити, нам слід зрозуміти

себе і світ навколо нас, - лише тоді

ми зможемо сприймати нову інформацію

й набувати новий досвід.

                                     Джо Диспенза

Ми починаємо!

Пілотний проєкт із впровадження у закладах освіти системи формування м’яких навичок з використанням соціально-емоційного та етичного навчання SEE Learning  актуальний для української освіти. Тому команда ліцею №4 імені Лесі Українки не вагаючись прийняла рішення про участь у відборі до проекту. І ми пройшли!!! Стали одним з 26 закладів освіти, які пілотують програму соціально-емоційного та етичного навчання СЕЕН. Ми готові зростати, змінюватись, креативити, співпереживати, взаємодіяти з нашим учнівством!

25 жовтня 2019 року наша команда, директор ліцею Мала С.В., психолог Свойкіна Н.Б., заступник директора Самойлик С.В., запросила на зустріч усіх бажаючих класних керівників впроваджувати програму у своєму класі. Завітали майже усі! Наші педагоги з цікавістю та натхненням слухали та говорили про емоційний інтелект, емпатію, усвідомленість, ознайомились структурою програми СЕЕН. Ми говорили про те, чому для кожного та для кожної з нас, для сучасного світу так важливо говорити про емоції, співпереживання, взаємозалежність. Про необхідність вироблення навичок стійкості, системного мислення та етичного виховання. Прочитали лист для батьківства й опікунства, з яким класні керівники ознайомлять батьків на зустрічі.  Ми спробували практики СЕЕН – ресурсність, заземлення, зчитування. Серед активностей мали практику стратегії «Миттєва допомога!». Провели перший урок «Що таке доброта» з розділу «Створення атмосфери співпереживання у класі». А на завершення зустрічі усім ще додала позитивних емоцій вправа від Світлани Роз «Шейк радості»!

Після канікул – ми починаємо! Класні керівники на виховних годинах проводитимуть уроки за програмою СЕЕН. Також вони отримали завдання зібрати свої команди СЕЕН з учителів-предметників і познайомити їх з програмою. Ми домовились про наступну зустріч, після проведення першого уроку. Усім же цікаво, як все пройде?!

.                                                           Заступник директор Самойлик C.В.