Звіт директора

І. Загальні відомості про навчальний заклад

Державно-комунальний заклад освіти Дрогобицька загальноосвітня школа І-ІІІІ ступенів №4 Дрогобицької міської ради розташоване у

 м. Дрогобичі за адресою:

82100, вул. Стрийська, 28,

тел. 2-37-28.

Статут зареєстрований виконкомом Дрогобицької міської ради від 05.06.2003р., реєстраційний номер 14141050001001023.

Свідоцтво про державну реєстрацію №450924, видане виконавчим комітетом Дрогобицької міської ради Львівської області 25.07.1995р.

Ідентифікаційний код закладу 22410075.

Атестаційну експертизу здійснено 30.04.2010р. Встановлено рівень діяльності закладу «Високий».

Матеріально-технічна база навчального закладу

Школу засновано у 1944 році, приміщення школи експлуатується з 1956 року. Будівля складається з 4-х поверхів, цокольного приміщення, проектна потужність – 700 учнів. У приміщенні школи 34 навчальних кабінетів та 25 шкільних приміщень.

Забезпеченість закладу меблями 100%. Більшість кабінетів і класних кімнат відповідає типовим вимогам та вимогам навчальних програм.

В школі відсутній актовий та спортивний зал.

Колектив намагається створити умови для роботи і навчання, відремонтувати та довести до норм та вимог сьогодення навчальні кабінети, оснастити школу новим сучасним обладнанням.

Кожен рік виконуються капітальні та косметичні ремонти, є висновки державної санітарно-епідеміологічної служби про відповідність приміщень вимогам санітарних норм і правил, дозвіл пожежної частини, протоколи замірів опору ізоляції електромережі та обробки дерев’яних споруд.

ІІ. Кадрове забезпечення навчального закладу

Кадрова політика будується з урахуванням підвищених професійних вимог до вчителя, що обумовлюється інтенсивністю оновлення, модернізацією всіх компонентів освітнього процесу на всіх ступенях  системи освіти і набуває значної актуальності у зв’язку з переходом до нового змісту, структури та терміну навчання. Сьогодні школа потребує вчителя-психолога, вчителя-технолога, вчителя-дослідника, який повинен вміти творчо розв’язувати професійні проблеми.

Назріло питання формування педагогічних кадрів нового типу. Враховуючи можливість і приорітетність кадрових питань, у навчальному закладі розроблено цільову програму «Вчитель».

Мета програми:

- створення системи професійного росту педагогічних працівників;

- удосконалення системи матеріального і морального стимулювання;

- активізація та якісне перетворення інноваційної здатності педагогічного персоналу;

- впровадження в навчальний процес нових принципів і методів навчання;

- відслідковування внеску кожного педагога у формуванні престижу школи;

- обмін досвідом, покращення роботи наставників;

- взаємовідвідування без упередженого ставлення в колективі;

- дбайливе ставлення до старшого покоління вчителів, підтримка їхньої професійної активності, поширення досвіду педагогів;

- підтвердження вчителем професійної майстерності через систему ЗНО (отримання сертифікату на професійну компетентність).

На початок 2013-2014 н.р. до роботи приступило 86 педагогічних працівників з 98, в декретній відпустці 12, сумісників 4, пенсіонерів 20 (10%) від загальної кількості працюючих, технічних працівників – 12.

Всього працюючих 120 осіб, з них:

  жінок – 107, чоловіків – 13.

Якісний склад учителів за віком

Вік

Кількість осіб педагогічних працівників

кількість

у %

До 30 років

24

20%

До 40 років

26

21,7%

До 50 років

19

15,8%

До 55 років

29

24,2%

Понад 55 років

22

18,3%

Склад за результатами атестації

Кваліфікаційна категорія

Кількість педпрацівників

Спеціаліст

28

ІІ кваліфікаційна категорія

22

І кваліфікаційна категорія

5

Вища кваліфікаційна категорія

8

Вища кваліфікаційна категорія

«Старший учитель»

15

Вища кваліфікаційна категорія

«Вчитель методист»

22

Навчально-виховний процес 100% забезпечено фахівцями, які мають повну вищу та середню спеціальну педагогічну освіту і володіють державною мовою.

В школі працює кандидат педагогічних наук вчитель біології Коссак Г.М., Відмінники освіти України вчителі початкових класів Чернікова  Л.О., Суміна А.Д., Пеляк З.М.

Атестація здійснюється за планом. Під час проведення атестації не допускаються порушення щодо дотримання Положення про атестацію. Не мають місця випадки зниження в ході атестації кваліфікаційної категорії чи позбавлення педагогічного звання, що на жаль не завжди підтверджується здобутками вихованців під час проведення олімпіад та проходження ЗНО.

Безконфліктність організації і проведення атестації забезпечується доброзичливими взаєминами між педагогами, які атестуються, та членами атестаційної комісії, готовністю їх до конструктивної та результативної роботи, відкритістю, але без принциповістю.

Якість комп’ютерної освіти педагогічних працівників є постійною проблемою керівництва школи.

На часі:

- проведення моніторингу якості знань педагогів з предмету;

- відслідковування вміння працювати з діловою документацією;

- покращення виконавської дисципліни;

- самоосвіта.

ІІІ. Навчальний процес

Результативність навченості учнів – результат роботи педагогів, які не на одну ніч мудріші за учня, а володіють програмовим матеріалом в повному обсязі всього курсу вивчення предмету. Особисті здобутки вчителів є наслідками цього.

Міську історичну секцію МАН очолює вчитель Мідик Г.Р. Цьогоріч 5 учнів стали переможцями міського етапу конкурсу захисту науково-дослідницьких робіт з історії, а саме:

Солтисяк Юлія (9-В кл.), Коваленко Ірина (11-А кл.), Білинська Ірина

(9-В кл.), Добуш Ірина (9-В кл.), Чайковська Ірина (9-А кл.)

  Учениця 9-В класу Солтисяк Юлія переможець обласного етапу МАНу -  ІІІ місце в ІІ етапі конкурсу-захисту робіт з історії.

Слід відзначити спільні здобутки вчителя та учня за результатами предметних олімпіад – 21 переможець у ІІ етапі Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін.

Предмет

ПІ учня

Клас

Вчитель

Місце

Російська мова

Башловка Марія

9-А

Кожухова Л.А.

І

Сизова Аліна

10-А

Кожухова Л.А.

І

Погодіна Вікотрія

11-Б

Кожухова Л.А.

І

Англійська мова

Болонна Христина

8-А

Сидоренко О.Є

ІІ

Сизова Аліна

10-А

Паянова А.О.

ІІ

Географія

Толстоп’ятко Марина

8-В

Горічко М.П.

ІІ

Біологія

Шманьків Марта

9-В

Чернігевич Л.В.

ІІ

Хімія

Солтися Юлія

9-В

Лучшев Ю.М.

ІІІ

Трудове навчання

Миськів Валентин

11-А

Сосяк Р.С.

ІІІ

Думич Андрій

9-Б

Лаганяк В.С.

ІІІ

Інформаційні технології

Білинська Ірина

9-В

Жгута Т.В.

ІІІ

Математика

Удич Софія

7-Б

Чайківська Н.М.

ІІІ

Польська мова

Новак Юрій

11-А

Білоган І.Б.

ІІІ

Сидоренко Дмитро

9-А

Білоган І.Б.

ІІІ

Англійська мова

Білинська Ірина

9-В

Ковальчук Т.П.

ІІІ

Новак Юрій

11-А

Ковальчук Т.П.

ІІІ

Німецька мова

Наум Микола

8-В

Штойко Н.Я.

ІІІ

Екологія

Олексійчук Юлія

10-А

Коссак Г.М.

ІІІ

Християнська етика

Бунь Людмила

10-А

Стебельська О.І.

ІІІ

Історія

Толстоп’ятко Марина

8-В

Мідик Г.Р.

ІІІ

Гутиряк Катерина

11-Б

Дякун О.Р.

ІІІ

Троє з них Бащловка Маоія, Сизова Аліна, Погодіна Вікторія брали участь у ІІІ етапі олімпіади з російської мови. Переможницею визнано ученицю 9-А класу Башловку Марію (вч. Кожухова Л.А.).

У ІІ етапі ХІV Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П.Яцика та ІV Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді ім. Т.Шевченка переможцями стали 7 учнів.

Учень

Клас

Вчитель

Місце

Студзінська Анастасія

9-Б

Моргун О.М.

І

Коцюба Катерина

3-Б

Гизюк Л.В.

ІІ

Удич Софія

7-Б

Постойко О.Й.

ІІ

Грицан Анастасія

4-Г

Лютик Н.Б.

ІІІ

Лоб Валерія

5-В

Симович І.Р.

ІІІ

Добош Ірина

9-В

Глембіцька Г.Р.

ІІІ

Учениця 9-Б класу Студзінська Анастасія призер ІІІ етапу ІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т.Шевченка.

2013-2014 н.р. закінчило 853 учні.

На відмінно закінчили і отримали Похвальні листи за особливі успіхи у навчання та Похвальні грамоти за особливі успіхи у вивченні предметів 128 учнів, що становить 15,1%, а саме:

2-4 класи – 77 учнів – 19,7%

5-9 класи – 43 учнів – 10,8%

10-11 класи – 8 учнів – 12,3%

Свідоцтво про базову загальну середню освіту з відзнакою отримали 7 випускників 9-х класів: Башловка Марія, Студзинська Анастасія, Білинська Ірина, Добуш Ірина, Бірюкова Анна, Солтисяк Юлія, Гук Марта.

Золотими медалями за особливі успіхи у навчання нагороджено 3 учнів – Бухтіярову Соломію, Гутиряк Катерину, Микитин Христину.

Срібною медаллю за успіхи у навчанні нагороджено 1 учня – Василенко Василя.

Для того, щоб системно підвищувати якість освіти потрібно систематично удосконалювати свій рівень. Кожний урок вчителя повинен стати відкритим і бути відкриттям для учнів.

Для того, щоб учням дійсно було цікаво, щоб вони не втратили інтерес до навчання, на кожному уроці наші вчителі намагаються створювати всі умови для розвитку здібностей, творчого мислення учнів, самовираження їх особистості в різних видах діяльності. З цією метою учням поряд із стандартними завданнями  педагоги пропонують і такі, які вимагають мислення, творчих пошуків, оригінальності, винахідливості. Саме такі творчі, пізнавальні, інтелектуальні завдання допомагають нашим вчителям розвинути в учнів пізнавальні процеси – пам’ять, увагу, уяву, логічне мислення. Усі завдання творчого характеру розраховані на пошукову діяльність учнів, творче й уміле застосування набутих знань. Зміст завдань сприяє розвитку гнучкості й широти мислення, які необхідні для успішного розв’язання як навчальних так і життєвих задач. Усі творчі завдання допомагають вчителеві виявити індивідуальні особливості учнів, намітити перспективи подальшого розвитку творчого потенціалу кожної дитини, зробити навчання більш захоплюючим і цікавим.

Головна мета використання нетрадиційних форм роботи на уроках - це зацікавлення дітей навчальною працею й утримання цього інтересу. Тільки в разі такого підходу формування освіченої, творчої особистості, становлення її фізичного та морального здоров’я, яке є одним зі стратегічних завдань реформування освіти в Україні, згідно з Національною доктриною розвитку освіти України в XXI столітті, є можливим.

Основна задача, яка стоїть сьогодні перед освітянами, полягає не стільки в передачі знань, скільки в тому, щоб навчити учнів здобувати ці знання самостійно. Щоб зацікавити, стимулювати учнів до самостійного отримання знань, протягом навчального року проводилась активна робота з організації участі школярів в різноманітних інтелектуальних Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах. Учні стали активними учасниками таких із них, як:

«Кенгуру» - координатор Ференс М.І.

«Патріот» - координатор Дякун О.Р.

«Бобер» - координатор Удич І.В.

«Колосок» (осінній, весняний) – координатор Іонова Н.О.

«Левеня» - координатор Іонова Н.О.

«Лелеченя» - координатор Мідик Г.Р.

«Альбус» - координатор Чечоткіна С.В., Милян О.А.

Однією з ефективних форм роботи в школі є проведення предметних тижнів, які готують вчителі-предметники разом з учнями. Предметні тижні організовуються та проводяться методичними об’єднаннями, творчими групами педагогів. З метою самореалізації особистості вчителів та учнів в освітньому просторі школи; сприяння росту професіоналізму вчителів та створення ситуації успіху для учнів; підвищення мотивації навчальної діяльності та можливість  продуктивної творчої роботи учасників навчально-виховного процесу, протягом 2013-2014 навчального року і були організовані та проведені предметні методичні тижні, а саме: правознавства і природознавства, але на жаль вони не відповідали функціям предметних тижнів. Хочу їх нагадати. Функції предметних тижнів:

-   організаційна – тижні дозволяють внести цікаві заходи та інноваційні технології до навчально-виховного процесу, вдосконалити організаційні якості вчителів та розвивати організаційні здібності учнів;

-   діагностична – можливість отримувати інформацію про динаміку професійного рівня вчителів та особистісний розвиток учнів;

-        моделююча – під час планування тижнів розробляється принципово нові форми навчально-пізнавальної діяльності учнів;

-        пропагандистська – зміст тижнів спрямований на інформування учнів про досягнення науки та техніки, виконання перспективних завдань програми розвитку школи.

Вивчено стан викладання предмету ЗВ, інформатики, правознавства, природознавства.

Підсумки та результати роботи вчителів та учнів початкової школи

  1. Проведено моніторингу знань учнів 4-х класів з української мови, математики, читання. (Самойлик С.В., Поточняк Г.І., Горман Л.І., Білинська О.Я., Лютик Н.Б.)
  2. Перевірено сформованість навичок читання, таблиці множення (двічі на рік) (вч. Коцур Н.М., Притула В.С., Іванова Т.В., Ямполець І.Б., Самойлик С.В., Гизюк Л.В., Баранова Т.А., Унятицька Р.Л., Поточняк Г.І., Горман Л.І., Білинська О.Я., Лютик Н.Б.)
  3. Проведено VІІ науково-практичну конференцію «Неопалима купина» секція природничих наук для учнів 4-х класів – захист дослідницьких проектів «Юний дослідник» (Самойлик С.В., Поточняк Г.І., Горман Л.І., Білинська О.Я., Лютик Н.Б.)
  4. Проведено І етап олімпіади з математики серед учнів 3-4 класів (Самойлик С.В., Федак Н.С., Петришин О.П., Гриньків М.Л., Суміна А.Д., Філіппова С.Е.)
  5. Проведення І етапу конкурсу знавців української мови ім. П.Яцика серед учнів 3-4 класів. (Самойлик С.В., Федак Н.С., Коцур Н.М., Притула В.С., Іванова Т.В., Ямполець І.Б.)
  6. Огляд конспектів позакласного читання за творами В.Сухомлинського.

(Гизюк Л.В., Лютик Н.Б., Гриньків М.Л., Олексяк Г.І., Ямполець І.Б., Іванова Т.В., Унятицька Р.Л., Баранова Т.А., Суміна А.Д., Горман Л.І., Поточняк Г.І.)

  1. Проведення уроку мислення в природі за методикою В.Сухомлинського (3-А та 3-Б класи, Гизюк Л.В., Самойлик С.В.)
  2. Проведення Першого уроку для вчителя (до 95річчя В.Сухомлинського) (Гизюк Л.В., Самойлик С.В., Лютик Н.Б.)
  3. ІІІ місце у міському конкурсі  фотоматеріалів за темою:«Організація навчального середовища в 1-х класах» вч. Філіппова С.Е.
  4. ІІ місце у міському конкурсі науково-дослідницьких проектів «Юний дослідник» посів учень 4-В класу Кімак Михайло (керівник проекту Білинська О.Я.)
  1. У міській олімпіаді з математики для учнів 3-4 класів посіли

ІІІ місце – Татарський Артур (3-Б клас, вч. Гизюк Л.В.), Романова Єлізавета (3-А клас, вч. Самойлик С.В.), Крупа Олег (4-Г клас, вч.Лютик Н.Б.)

Але в навчальній роботі є і певні недоліки, а саме:

-    недостатня робота ведеться по підготовці учнів до участі в відбіркових турах предметних олімпіад, як наслідок лише 21 учень є призерами міського туру олімпіад, 1 учень – обласної олімпіади;

-  необхідно активізувати форми роботи предметних гуртків з метою зацікавленості учнів до предметів;

-   науковому шкільному товариству проводити більш активну науково-дослідницьку роботу;

-  всім вчителям-предметникам активізувати роботу з дітьми, які мають високий рівень знань з метою розвитку їх інтелектуальних можливостей;

-         поновити матеріально-технічну базу навчальних кабінетів.

Напрямки роботи на 2014-2015 н.р.

  1. Покращити роботу з обдарованими учнями та учнями з низьким рівнем успішності.
  2. Розвивати творчу ініціативу педагогів.
  3. Координувати співпрацю молодих вчителів та наставників.
  4. Приділяти педагогам більше уваги самоосвіті.
  5. Контролювати процес роботи вчителів з документацією.
  6. Адміністрації школи посилити процес відвідування уроків та заходів з метою чіткого контролю навчально-виховної роботи та формування кадрів.

ІV. Науково-методична робота

Працюючи над науково-методичною проблемою «Від інноваційного змісту і технологій освіти через педагогічну майстерність учителя до якісної освіти та формування успішної особистості учня» педагогічний колектив продовжував роботу над:

-        впровадженням в НВП ефективних технологій продуктивного навчання;

- практичним використанням педагогами досягнень науки, передового педагогічного досвіду;

-     підвищенням якості освітнього простору;

-    перевірки рівня виконання моделей (програм) «Професійна компетентність учителя», «Формування успішної особистості», «Обдарованість», «Профільна освіта».

Для виконання цих задач у школі проводились різноманітні види та форми методичної роботи, застосовувався диференційований підхід під час методичної роботи з педагогами для підвищення їхньої кваліфікації:

1.   з вчителями, які потребують професійної допомоги (у тому числі робота наставників з молодими вчителями);

2.        з вчителями, які потребують коригування в окремих питаннях НВР;

3.        на самоконтролі працювала група вчителів-майстрів.

Протягом року поетапно проводилась науково-практична конференція з питання створення умов для самореалізації творчої особистості в процесі навчання та виховання (від етапу вивчення та аналізу науково-педагогічної літератури до проведення практикумів та узагальнення досвіду).

У нестандартній формі протягом року у школі відбулися міські семінари-практикуми, які забезпечили загальне знайомство з нашою школою:

- семінар учителів фізичної культури на тему: «Застосування колового методу тренування на уроках фізичної культури»;

- педагогів-організаторів на тему: «Організація роботи шкільного літнього табору»;

- директорів шкіл м.м. Дрогобича та Стебника на тему: «Шкільне діловодство та організація методичної роботи». Освітяни міста ознайомились з досвідом роботи директора школи Малої С.В., керівників МО Симович І.Р., Суміної А.Д., Чайківської Н.М., Пуців Л.В., Ковальчук Т.П., Чернігевич Л.В., роботою шкільних методичних об’єднань, з роботою вчителів Стеценко Н.М., Малого С.В., педагога-організатора Вусатої Г.Г.

Колеги зі шкіл міста відмітили високий методичний рівень показаних фрагментів уроків, вміло організовану вчителями інтерактивну діяльність учнів, якісне використання інноваційних технологій, продуманий

 індивідуальний та диференційований підхід до навчання, психологічне забезпечення навчально-виховного процесу. Вони звернули увагу на створення вчителями комфортних умов навчання, особливо в  класах, де кожний учень відчував свою успішність, інтелектуальну спроможність. В усіх класах учні виявляли бажання вчитися і вміння навчатися, прагнення до самостійного пошуку інформації для рішення проблем, що виникали під час уроку, до нестандартних завдань, творчості та самореалізації.

На семінарах були проведені з присутніми фрагменти психолого-педагогічних тренінгів. Гості школи, колеги, керівництво відділу освіти підкреслили методичну цінність матеріалів, представлених школою, високо оцінили творчу діяльність адміністрації, всього колективу школи з використання інноваційних технологій, підвищення якості освіти, виконання сучасних вимог до викладання предметів.

Вчителі зі шкіл міста подякували за цікаві семінари, творчість, теплий прийом та побажали вчителям натхнення, старанних, розумних учнів, вдячних батьків, якомога більше творчих ідей і здоров’я на їх реалізацію.

Хочу відмітити, що організаційні питання на семінарах вирішувалися своєчасно і якісно завдяки активній участі вчителів та робітників школи. Під час проведення семінарів колектив вчителів та учнів показав себе старанним, дружним, творчим та достатньо конкурентноспроможним. Згуртована робота колективу школи з організації міських семінарів, творче їх проведення є великим внеском у підвищення іміджу школи.

В плані атестації проведено відкриті уроки вчителями Лаганяком В.С., Сосяком Р.С., Дякун О.Р., Коцур О.І., Моргун О.М., Горман Л.І., Федоришин Ж.Ф., Гизюк Л.В., Дякович Ю.Р., Паньків О.М., Пеляк З.М., Черніковою Л.О., Федак Н.С. Ці уроки були для колег, на жаль не всі колеги їх побачили і запозичили раціональне зерно і досвід.

У 2013-2014 н.р. активно працювали творчі групи

1. «Престиж» - об’єднання керівників гуртків.

2. Вчителів початкових класів.

Очолювали творчі групи Антоник Н.В., Гизюк Л.В.

Члени творчих груп Гизюк Л.В., Суміна А.Д., Горман Л.І.,  Лютик Н.Б., Петришин О.П., Рищковець М.М., Самойлик С.В., Антоник Н.В., Дмитрієв С.В., Вовденко Н.В., Пуців Л.В. вивчали науково-методичну літературу та передовий педагогічний досвід, творчо розвивали власний досвід у практиці роботи, розробляли методичні матеріали, рекомендації, обговорюючи можливість творчого використання інновацій для активізації пізнавальної діяльності учнів, їх успішності.

Досвід окремих вчителів заслуговує особливої уваги.

Вчитель року – це здобуток. Честь школи достойно представляли:

- в номінації «Початкові класи» - Лютик Н.Б. – ІІ місце в міському конкурсі;

- в номінації «Географія» - Горічко М.П. – І місце в міському конкурсі, дипломант обласного конкурсу.

 

Учителі школи брали участь:

- Антоник Н.В. – «Всеукраїнський конкурс Академії Педагогічних Наук «Творчий учитель – обдарована дитина». Отримала авторські права на власні уроки «Відеосольфеджио».

- Коцур О.І. – природничий конкурс «Первоцвіт»

- Моргун О.М. – обласний конкурс «Найкращий конспект з української літератури для учнів 9-го класу «Вивчення творчості Т.Г.Шевченка»

- Пруська Р.В. – обласна науково-практична конференція «Освіта ХХІ століття – вибір і перспективи»

- Гизюк Л.В., Самойлик С.В., Лютик Н.Б. – авторський обласний семінар Шалви Олександровича та Паати Шалвовича Амонашвілі. 

Видавничою справою підтвердили свою роботу педагоги школи. Науково-методичні посібники видано колегами:

Самойлик С.В., Гизюк Л.В. – «Педагогічні технології у початковій школі.»

Коссак Г.М., Мала С.В., Чернігевич Л.В. – «Тестові завдання з біології для учнів 10-11 класів»

Мала С.В., Самойлик С.В., Пруська Р.В., Горічко М.П., Тростянчук Л.Ф. – «Документування діяльності та загальні вимоги до складання та оформлення документів у загальноосвітньому навчальному закладі».

Заступник директора з навчально-виховної роботи Самойлик С.В та вчитель початкових класів, керівник міського МО вчителів початкових класів Гизюк Л.В. взяли участь у відкритійі лекції «Технології навчання в початковій школі», лекції-святі до 95-річчя В Сухомлинського що проводились кафедрою педагогіки ДДПУ ім.Ів.Франка.

Шкільна бібліотека разом з іншими підрозділами школи успішно виконує покладену на неї функцію. Завідувач бібліотекою Марцих О.І. на професійному рівні виконує свої обов’язки. Систематично оформлюються книжкові виставки до всіх знаменних та пам’ятних дат: «Серце віддаю дітям» (до 95-річчя з дня народження В.Сухомлинського), «Роки людині до лиця» (до Міжнародного дня людей похилого віку), «Книги, подаровані читачами» (до Всеукраїнського дня бібліотек), «Сторінками історії УПА», «Скорботна свіча голодомору», «Роль класного керівника в навчально-виховному процесі», «СНІД – загроза для людства», «Права дитини – закони країни», «День Злуки», «Подвиг під Крутами», «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття», «Чорнобиль – рана України» та багато інших.

Протягом навчального року підготовлено і проведено загальношкільні виховні години до Дня Злуки, Голодомору 1932-33 р.р., «Шануй бабусю й дідуся». Їх проводила лекторська група, сформована на базі 11-Б класу.

Проведено акцію «Подаруй бібліотеці книгу», яка вже стала традиційною. В результаті цього заходу фонд шкільної бібліотеки поповнився на 132 книги.

Протягом року активно проводилася робота по збереженню підручників. Це і наради відповідальних за збереження підручників, і оглядовий контроль по окремих класах і рейди-перевірки, які здійснювала шкільна бібліотека разом з активом школи, адміністрацією. Результат цієї роботи систематично висвітлювався на стенді «Живи, книго!», газеті «Акцент».

Особлива увага приділялася проведенню бібліотечних уроків. На високому рівні, з використанням мультимедійних засобів проведено бібліотечні уроки в 1-х класах «Знайомство з шкільною бібліотекою», в 2-х класах «Автори та ілюстратори української дитячої літератури», в 3-х класах «Як книга прийшла до людей», в 4-х класах «Будова книги», «Найбільші бібліотеки світу», «Пам’ятники літературним героям» та ін..

В березні шкільна бібліотека провела тиждень дитячої та юнацької книги. Цю подію ознаменували бібліотечні уроки, бесіди в 1-4 класах «Книга – твій друг», конкурси «За що я люблю бібліотеку», виставка «Найкращі закладки», фотовиставка «Найактивніші читачі нашої школи», виставка малюнків «Мій улюблений літературний герой». Залучено до користування шкільною бібліотекою учнів 1-х класів.

Систематично проводилися санітарні дні в бібліотеці, здійснювалася робота з періодичними виданнями, велися каталоги та картотека.

Вчасно доставлялися підручники, вівся їх облік. Застаріла та зношена література та підручники списуються згідно з вказівками МОН України.

Марцих О.І. брала активну участь в роботі міського МО шкільних бібліотекарів.

Учні школи були забезпечені навчальною літературою на 96,8%. Проблеми виникали з літературою для вивчення іноземних мов, математики, методичною літературою та періодичними виданнями.

В 2014-2015 н.р. необхідно більшу увагу приділити роботі з документацією, матеріальному забезпеченню шкільної бібліотеки, покращити забезпечення учнів підручниками, досягнути кращого збереження підручників учнями.

V. Організація виховної роботи в школі

Організація виховної роботи у  2013-2014н.р здійснювалася  відповідно до вимог законів України: «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про позашкільну освіту», наказу міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31.10.2011 року №1243 «Про основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України», Листа МОН молоді і спорту 1/9-595від 23.08.2012 року «Про деякі питання організації виховної роботи». Був розроблений план виховних заходів з учнями 1-11 класів на основі річного плану школи.

Виховна діяльність в школі, як цілісна система складається із діяльності дорослих (адміністративно-педагогічна функція, рада школи, батьківський комітет, МО класних керівників) та із діяльності учнів .

Класними керівниками були складені виховні плани роботи, які відповідають виховній темі школи – формування та розвиток соціальної-зрілої,творчої особистості – громадянина України.

Виконання завдань і реалізація основних принципів виховної роботи протягом навчального року здійснювалася за основними напрямками:

1. Військово-патріотичне виховання

2. Морально-правове та превентивне виховання.

3. Національно-патріотичне та громадянське виховання.

4. Екологічне виховання

5. Художньо-естетичне виховання

6. Родинно-сімейне виховання

7. Фізкультурно-масова робота

8. Формування здорового способу життя

9.  Трудове виховання

В основну діяльність школи покладено принцип гуманізму, демократизму, незалежності від політичних, громадських та релігійних організацій, поєднання загальнолюдського і національного взаємозв’язку, розумового, морального, фізичного і естетичного виховання науковості, диференціації, індивідуалізації, змісту і форм освіти, розвиваючого характеру навчання.

Виховна робота школи була спрямована на вирішення таких завдань:

-         створення умов для розвитку і самореалізації інноваційної особистості;

-         виявлення та подальша робота з творчо обдарованими учнями школи;

-         виконання довгострокових комплексних програм позашкільної освіти;

-   профілактика та попередження суїцидальної поведінки, злочинності та правопорушень серед неповнолітніх;

-   втілення концепції естетичного, громадянського та військово-патріотичного виховання підростаючого покоління;

-         формування в учнів поняття і компетенції здорового способу життя.

1. Військово-патріотичне виховання

Вивчення предмету Захист Вітчизни в школі у 2013-2014 н.р. проводилося згідно з положеннями Конституції України про захист Вітчизни, Законів України, інших нормативно-правових актів з питань оборони, військового будівництва та проходження військової служби на контрактній основі.

Заняття проводилися на належному науково-методичному рівні В основному юнаки підготовлені до служби в ЗСУ.

В річному плані роботи школи є розділ про військово-патріотичне виховання. Протягом навчального року видано 7 наказів про організацію навчального процесу з основ захисту Вітчизни та військово-патріотичного виховання. Стан викладання ЗВ заслуховувався на засідання педагогічної ради школи. Оформлено кабінет ЗВ, куток Цивільної оборони.

Вивчення курсу Захист Вітчизни здійснювався за такими напрямками:

1.       Вивчення історії українського війська

2.       Загальновійськова підготовка

3.       Прикладна фізична підготовка

4.       Основи цивільного захисту

5.       Ознайомлення з законодавством з військових питань.

Основним завданням військово-патріатичного виховання протягом навчального року було формування почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії, культурних  та історичних цінностей, виховання поваги до Конституції і законів України, соціальної активності, підвищення престижу військової служби, військово-професійна орієнтація молоді, формування і розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту Української держави і служби у ЗСУ та інших військових формуваннях, здійснення конкурсного відбору кандидатів до вступу у вищі військові навчальні заклади і проходження військової служби за контрактом.

Протягом навчального року проведені такі заходи:

ЖОВТЕНЬ

- мітинг з нагоди річниці УПА

ГРУДЕНЬ

- участь у міських зборах, присвячених річниці ЗСУ

- прописка юнаків 1997р.н. до призовної дільниці

ЛЮТИЙ

- відзначення Дня захисника Вітчизни

БЕРЕЗЕНЬ

- практичні заняття з вогневої підготовки

КВІТЕНЬ

- проведення ДНЯ Цивільної оборони

ТРАВЕНЬ

- військово-польові збори, проведені на базі школи та в/ч А-1108

- класні години до Дня Перемоги «Ніхто не забутий, ніщо не забуто»

Перевірка стану ОЗВ і ЦО проводилася міським управлінням НС та ЦЗН і адміністрацією школи. День ЦО пройшов у школі на достатньому рівні і оцінений на оцінку «добре».

2. Морально-правове та превентивне виховання

Морально-правове виховання учнів школи спрямоване на розвиток правової культури учнівської молоді, навичок правозахисної діяльності.

Проведено:

1.       Профілактичні рейди «Урок» (протягом року).

2.       Тиждень права (грудень).

3.       Місячник правового виховання (грудень).

4.       Виховні години на правову тематику (1-11 кл.)

В школі функціонує шкільна Рада профілактики.

     У школі постійно ведеться робота з виховання толерантного відношення до людей, проводяться бесіди з правової тематики.

Проведено 3 засідання Ради профілактики. Всього розглянуто 9 випадків порушення правил для учнів ( дисципліни, пропусків занять, низької успішності тощо.)

Радою профілактики школи практикувались такі засоби впливу – винесення офіційного попередження про відповідальність за навчання та виховання дітей батьками.

Класні керівники здійснюють постійний контроль за відвідуванням занять учнів, за успішністю знань, проводять необхідні педагогічні консультації з батьками учнів, обстежують умови проживання дітей в сім’ї, вивчають характер та прояви особистості учнів, здійснюють всю виховну роботу з дітьми девіантної поведінки, зустрічаються з учнями та їх батьками за місцем мешкання, проводять роботу по залученню учнів в гуртки та секції за інтересами, залучають до роботи у класі та школи.

Подекуди ця робота епізодична, формальна, не послідовна, тому і не дала бажаних результатів. На внутрішньо шкільному обліку було 10 учнів:

Миськів Валентин, Кос Олег, Данило Остап (наставник Ковальчук Т.П.), Васько Валерія (ПРуська Р.В.), Самарцев Володимир (Мідик Г.Р.), Бах Андрій, Мацан Ігор (Постойко О.Й.), Чулянчик Володимир, Стап’як Ростислав (Свойкіна Н.Б., Чернігевич Л.В.), Фляк Владислав (Дякович Ю.Р.).

Паралельно з класними керівниками індивідуальну роботу проводила психолог школи – Свойкіна Н.Б. Так, за  минулий рік психологом школи складено шкільний банк даних на дітей контрольованої категорії. З метою поглиблення інформації про дітей контрольованої групи проведені бесіди з класними керівниками та вчителями-предметниками, оброблені результати діагностування та надані рекомендації класним керівникам. Практичним психологом школи проведена діагностична робота за

напрямками: діагностика агресивної поведінки, акцентуації характеру.

Проведені індивідуальні консультації для учнів, вчителів, батьків, адміністрації школи за питаннями: 

«Психологічний аналіз девіантної  поведінки у підлітків»,

«Засоби подолання конфліктів».

«Моє оточення».

З метою профілактики порушень дисципліни, пропусків занять без поважних причин у 5-10 класах ведуться щоденники обліку дисципліни на уроках, відвідування уроків кожним учнем класу. Учні, схильні до пропусків занять без поважних причин, до порушень дисципліни та правил поведінки у школі, викликаються  на бесіди до адміністрації школи.

Класні керівники проводять роботу з батьками і дітьми щодо оздоровлення сімейних відносин. У вересні та жовтні 2013, а також в квітні 2014 року класними керівниками були відвідані неблагонадійні сім’ї за місцем проживання, обстежені їх житлово-побутові умови, надані педагогічні консультації. Класними керівниками постійно здійснюється психологічно-педагогічний супровід та контроль цих сімей.

3. Національно-патріотичне та громадянське виховання

Громадянське виховання – ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави. Національно-патріотичне виховання спрямоване на формування активної  громадянської позиції та відповідальність за долю України; активізацію патріотичного виховання підростаючого покоління на прикладах старших поколінь, виховання майбутнього захисника Батьківщини, поглиблення знань з історії своєї держави.

В школі проведено  цикл заходів, спрямованих на формування  в учнівської молоді поваги до національної символіки, Конституції України, законів Української держави.

1.              Місячник національно-патріотичного виховання (листопад).

2.              Заходи до 96-річниці утворення ЗУНР (участь команди у тереновій грі «Листопадовий зрив», відп. Дякун О. Р., Мідик Г. Р..

3.              Заходи до Дня Соборності та свободи України.

4.              Заходи до 96-річниці Дня Героїв Крут :

-         проведено захід-реквієм «Їх тут триста, як скло полягло» для 9-х класів., відп. Дякун О. Р.;

-         виставку малюнків «Бій під Крутами» (7-8 кл.)

-         виховні години (1-11 кл.)

5.         Заходи до вшанування річниці Голодомору (проведено загальношкільні лінійки, акцію-реквієм «Незабудки пам'яті»).

6.         День Чорнобильської трагедії.

7.         Заходи до 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка.

8.         Участь у мітингах біля пам'ятників міста (8-10 клас).

9.         Заходи до 95-річчя з дня народження В. Сухомлинського.

10.       Заходи до Дня Української писемності (каф. укр. мови).

11. Заходи до Дня Рідної мови (каф. укр. мови).

4. Екологічне виховання

Екологічне виховання - ціннісне ставлення особистості до природи.

Екологічне виховання спрямоване на формування екологічної культури, залучення до активної суспільної праці спрямованої на захист навколишнього середовища. Проведено заходи спрямовані на виконання Концепції екологічного виховання.

У школі проведено:

–         Виставку «Дари осені»;

–         Тиждень, присвячений Міжнародному дню туризму;

–         Участь у заходах, присвячених Чорнобильській трагедії;

–         Заходи до Дня довкілля;

–         Заходи до Міжнародного дня птахів.

Актуальну проблему забруднення навколишнього середовища підняли у своєму проекті вч. Білинська О.Я. та учень 4-В класу Кімак Михайло «Сміття – проблема людства» з яким посіли ІІ місце у міському конкурсі-захисті науково-дослідницьких проектів «Юний дослідник».

Тому, постійними повинні стати акції:

« Моє здоров’я – чиста школа»

«Чисте повітря»

«Чисте місто»

6.       Художньо-естетичне виховання

Робота була направлена на різнобічний розвиток індивідуальності дитини на основі виявлення її задатків і здібностей, формування ціннісних орієнтацій; задоволення інтересів і потреб.

Свої здібності учні розвивають у шкільних гуртках. У школі діяли такі гуртки:

-         Танцювальні: Ансамбль «Viva» (Дмітрієв С. В.)

                                  Ансамбль "Радість" (Вовденко Н. В.)

-         Вокальні: "Солісти-вокалісти" (Пуців Л. В.)

                            "Соліст-вокаліст" (Антоник Н. В.)

                            Ансамбль «Друзі» (Антоник Н. В.)

-         Театральний гурток (Роздольська М. Я.)

-         Підготовки до служби в ЗСУ (Сосяк Р. С.)

-         «Чарівний пензлик» (Паньків К. М.)

-         Фотогурток (Вовденко А. В.)

-         «Умілі руки» (Дякович Ю. Р.)

-         Школа сталого розвитку (Іваночко Н. Ф.)

Заняттями у шкільних гуртках було охоплено 149 учнів.

Проведено загальношкільні свята

1.       «День знань» – свято 1-го дзвоника

2.       «Майбутнє родини – талановита дитина»

3.       «Спортивна слава»

4.       «Перлина знань»

5.       «Зорепад талантів»

6.       «День матері»

7.       «День вчителя» - презентація 11-х класів (жовтень)

8.       Новорічні ранки

9.       День театру (3 рази)

10.     Презентація 5-х класів (жовтень-листопад)

11.     Виставка «Дари осені» (1-11 кл.)

12.    Свято Останнього Дзвоника (травень)

13.    За результатами минулого навчального року проведено родинне свято «Талановита дитина – щаслива родина»;

14.    Для участі у Всеукраїнському проекті «Відкритий світ» створено відеофільм про необхідність для нашої школи комплекту планшетів

15.    Для вшанування спортивних здобутків наших учнів проведено свято «Спортивна слава», на якому було запрошено тренерів нашого міста

16.    За результатами міських та обласних предметних олімпіад і за підсумками навчальних конкурсів та захисту наукових робіт Малої Академії Наук було проведено родинне свято «Перлина Знань»

17.    З метою популяризації здорового способу життя було проведено свято для учнів 2х класів «Тато, мама, я – спортивна сім’я».

           На високому рівні в школі пройшли улюблені для дітей Свято св.        Миколая, Новорічні ранки та вечори, День св.Валентина. Вперше старшокласники презентували тематичну вечірку у стилі «ретро».

18.    Проведено традиційний вечір зустрічі із випускниками.

Учні нашої школи взяли участь у таких міських заходах і здобули перемоги:

1.       Заходи до дня Міста (вересень)

- Дрогобицькі цибульники  (11-А, 11-Б кл. ІІ місце кл. кер. Ковальчук Т. П. Моргун О. М.)

- Парад казкових героїв (учні 1-4 класів)

-Козацькі забави (ІІ м. з підтягування Кос О., Римар А., Груздів О.).

2. Заходи до Дня туризму «Сходження на Сколівський скибу» (І м. 6-А кл. вч. Мідик Г. Р.)

3. Заходи до 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка:

- Конкурс читців творів Т. Г. Шевченка ( Бунь Л.- І м. вч. Тростянчук Л. Ф.);

- Участь у фестивалі-конкурсі (анс. «Друзі»- І м. кер. Антоник Н. сольний номер Радзієвська О.ІІм. кер. Антоник Н. В.,анс. «Радість» І м. кер. Вовденко Н. В.);

–         Конкурс малюнків «Мій Кобзар»;

–        Конкурс малюнків до 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка (І м. Горічко А., Білинська І., Добуш І., Стевчак О.   вч. Паньків О. М.)

4. Конкурс малюнків «Обличчя моєї матері»

5.Участь учнів 4-х класів у міському фестивалі «Бо я – людина», перемога у номінації «за фольклор та  використання сценічного простору» (Поточняк Г.І., Білинська О.Я., Горман Л.І., Лютик Н.Б.)

6.Коробов Назарій (4-А кл.) учасник міського конкурсу читців до дня народження Т.Г.Шевченка (підготувала Роздольська М.Я.) – нагороджено дипломом учасника.

7. Участь у дитячо-юнацькому фестивалі «Сурми звитяги» (анс. «Друзі»- І м. у міському етапі та ІІІ м. у обласному етапі, кер. Антоник Н. В.,        анс. «Радість» ІІ м. кер. Вовденко Н. В.)

8. Конкурс «І слово, і пісня матусю тобі» (Дудич А.- І м. у міському етапі та ІІ м у обласному кер. Антоник Н. В.)

9. Конкурс ужитково-прикладного мистецтва (Стецюк У. -ІІІ м. вч. Курмельова Л. М.)

10. Конкурс «Ужель та самая Татьяна» (Самойлик В., Загороднюк А.- ІІІ м. вч. Кожухова Л. А.)

11. Участь у конкурсі-фестивалі «Писанковий рай» (1-11кл.)

Протягом року шкільні колективи побували на різних екскурсіях, а саме:

–         екскурсія у друкарню (5-Г);

–         екскурсія по визначних пам’ятках Дрогобичини (5-Б);

–         екскурсія у парк (3-Г, 3-В);

–         екскурсія у міську дитячу бібліотеку (3-Б);

–         екскурсія у Борислав (1-Г);

–         екскурсія у планетарій ( 4-В, 5-Г);

–         екскурсія у зоопарк смт. Меденичі (5-Б, 5-Г, 2-Г, 3-А, 7-Г);

–         екскурсія у ліс Івана. Франка (7-В);

–         екскурсія у палац мистецтв (5-Г, 6-Б, 7-Г, 4-В, 4-А, 8-А,6-А);

–         екскурсія у природничий музей (4-В,);

–         екскурсія у м. Львів (7-В, 5-Г, 7-Б);

–         екскурсія у картинну галерею (4-Г);

–         екскурсія на сіль завод (5-Г);

–         екскурсія в с. Нагуєвичі (5-Б, 5-Г, 7-Г,6-А);

–         екскурсія в м. Ужгород (8-А)

6. Родинно-сімейне виховання

Родинно-сімейне виховання – виховання ціннісного ставлення особистості до сім’ї, родини, людей. Запорукою успішної виховної діяльності з учнями є співпраця школи з батьками, оскільки  саме сім’я має визначальний вплив на процес розвитку особистості дитини. Тому важливе і відповідальне завдання вчителя – зробити батьків активними учасниками навчально-виховного  процесу.

На протязі року у школі проводились:

  1. Проведено «Посвяту в першокласники», свято «Прощавай, Букварику!» (Петришин О.П., Гриньків М.Л., Суміна А.Д., Філіппова С.Е.)
  2. Команда 3-х класів брала участь у міських Веселих стартах до Дня Св.Миколая (Баранова Т.А., Стеценко Н.М.)
  3. Відбулося традиційне спортивно-родинне свято «Тато, мама, я – спортивна сім’я» (2 класи: Коцур Н.М., Притула В.С., Іванова Т.В., Ямполець І.Б.). І місце – сім’я Васильківа Ореста 2-А клас (кл.кер. Коцур Н.М.)
  4. Свято «День матері» (1-7 кл)
  5. Проведено урочисту лінійку з нагоди випуску та переведення учнів 4-х класів (Поточняк Г.І., Горман Л.І., Білинська О.Я., Лютик Н.Б.), 9-х класів (Вовденко Н.В., Паянова А.О., Чернігевич Л.В.)
  6. Індивідуальна робота з батьками (кл. кер. 1-11 кл.)
  7. Батьківські збори (3-чі на рік);
  8. Засідання Громадської  ради школи.

7.Фізкультурно-масова робота

Фізкультурно-масова робота посідає у школі особливе місце, так як місця для її проведення у школі немає. Але не зважаючи на це, вчителі фізичної культури спрямовують свою роботу на активне залучення учнів до спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи.

Було здійснено навчання плаванню учнів 3-х класів на базі ДЮСШ

ШКОЛА

К-сть класів

К-сть учнів в класах

К-сть учнів, допущених до навчання

К-сть учнів, які взяли участь в навчанні

 

К-сть учні, які склали іспит

Ефективність програми у %

Відносно кількості учнів в 3 класах

Відносно кількості учнів, які взяли участь

ЗОШ № 4

4

83

68

68

62

74,7

91,2

 

Команди школи є переможцями:

  • Першість міста з легкої атлетики (до Дня міста)    14.09.2013р.  Кириленко Влад  10-а кл. 2 м. (метання спису)
  • «Козацькі забави» (до Дня міста) 14.10.2013р. – 5 м.   (2м.-підтягування Кос О., Груздев О. Римар А.)
  • Терехов О. 11-б кл. виконання Майстер спорту України зі стрибків –акробатика 17.09.2013р.
  • «Шкіряний м’яч» - збірна команди 6кл.,-1м. ;  5 кл.;3м. - ;  21-27.09.13р. Особисті нагороди (Андрухів Д.-2м.; Лозанчин Ростислав –найкращий воротар ;Чапля Назар –найкращий нападник .,Ташак І.-найкращий бомбардир .
  • Футбол – до ювілею ЗОШ №8 5-6 кл.1м. ; 8-9 кл.2м. .13.10.13р.
  • Участь у естафеті до Дня УПА
  • Першість міста з шахів (збірна 1-11 кл. Штука М. Крупа О.Шкіряк О. та Шкіряк М..)2м. .12.12.13р.
  •  «Різдвяний кубок» футбол (збірна 5-7кл)  25-27.12.2013р.
  • Першість міста з баскетболу (збірна 6-11кл.)  юн. -2м.  ; дівч. – 6м. .
  • Змагання «Лелеченя» - зональні обласні 6-а кл. 3м. , (Андрухів, Анісін, Кривень, Кулинич, Маськів, Піхотьський, Асланова, Андибур, Терехова, Федик, Тимець, Дзендзяк)
  • Стріт бол ( міні баскетбол 3+3)  8-9 кл. – 1м.; 6-8 кл. -2м .
  • Першість міста з легкої атлетики ( збірна 6-11кл.) ; 3 м. Особисті досягнення Кобилянська Віта –ядро -2м. ; Новосад Павло –ядро -2м. , Терехов О.-100м. біг – 1м. ,Тимець Аліна – біг 800 м. 1м ,Соболь Наталя – біг 100м. , Самойлик Влад – біг 800м. - , Стрибки в довжину – Ластов’як Юрій - ,
  • «Шкіряний м’яч» - обласні змагання.  М. Буськ (6 кл.)  - 3м. (Андрухів Д., Чапля Н., Лозанчин Р., Кулинич А.,)         07.05.2014р. 

8. Формування здорового способу життя

Формування здорового способу життя спрямоване на виховання ціннісного ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих, розвивання знань та навичок ведення здорового способу життя. Значна увага приділяється пропаганді здорового способу життя, а також запобігання дитячому травматизму.

У школі було проведено:

–         Місячник «Увага! Діти на дорозі» (вересень);

–         Тиждень з охорони праці (квітень);

–         Заходи до Дня боротьби з наркотиками (виступ агітбригади, виставка плакатів);

–         Проведено рейди «Курцю – бій» (протягом року).

      -  Тиждень " За здоровий спосіб життя"

В липні 2014р. на базі школи було проведено Міжнародний семінар-тренінг за програмою «Вільний удар» - профілактика ВІЛ СНІДу. Організатор семінару заступник директора Горічко М.П. (оголошую подяку). До участі було залучено 33 учнів 8-11 класів

9.Трудове виховання

Трудове виховання полягає у залученні учнів до активної суспільної праці та підготовки їх до свідомого вибору професії, визначення свого місця в житті. Проведено:

–         Трудові акції «Збережемо ліси Карпат»;

–         Прибирання території біля школи (8-11 кл.);

–          Чергування у  класних кімнат (1-11 кл.);

–         Місячник профорієнтації (березень);

–         Проводились профорієнтаційні зустрічі з представниками навчальних закладів різних рівнів акредитації.

Трудова акція «Збережемо  ліси Карпат» - вересень 2013р. Переможці серед учнів 1-4х класів (1А – Петришин О.П., 2А – Коцур Н.М., 3А – Басмат К.А.., 4Г – Лютик Н.Б.) отримали солодкі призи, переможці серед учнів старших класів (5А – ВисочанськаЛ.І., 7В – Чайківська Н.М., 9А – Вовденко Н.В) отримали найбільшу кількість балів.

Трудова акція «Збережемо ліси Карпат – 2014». Переможці серед учнів 1-4х класів (1А – Петришин О.П., 2Б – Притула В.С., 3Б – Гизюк Л.В., 4Б – Горман Л.І.) отримали солодкі призи, а переможці 5-11х класів (5А – ВисочанськаЛ.І., 7А – Пуців Л.В., 9А – Вовденко Н.В.)отримали грошову винагороду в розмірі 300.00 грн. 

За результатами осінньої акції «Збережемо ліси Карпат» для учнів7-11х класів було проведено цикл розважальних вечорів «Осінній бал».

        Окремої уваги заслуговує робота учнівської Ради школи.

. На початку навчального року учнівська Рада школи налічувала такі комісії:

- старостат – відп. голова учнівської Ради Коблянська Віталія (11А) та її заступник Васько Валерія(9А)

- штаб «Милосердя» - відп. члени учнівської Ради Білинська Ірина та Добуш Ірина(9В)

- вожаті – член учнівської Ради Цвєткова Катрін(7Б)

- відповідальні за чергування в класах – відп. член учнівської Ради Удич Ірина(7Б)

- загін Бережливих – відп. член учнівської Ради  Юнак Мар’яна(10А)

- трудова комісія – відп. член учнівської Файчак Юрій(9Б)

- комісія творчих справ – відп. член учнівської Ради Миськів

Валентин(11А)

- секретар – член учнівської Ради Ковалів Роксолана(10А)

- відповідальний за інформаційний центр – член учнівської Ради Бунь Людмила(10А)

Щоденно учнівський та вчительський колективи отримували нову інформацію, яка висвітлювалась на стенді «Центр учнівського самоврядування», за який відповідали члени учнівської Ради – Бунь Людмила (10А) та Сокуренко Ірина(6Б).

          Протягом року серед учнів 5-6х, 7-8х та 9-11х класів проводилось змагання за звання

найактивнішого класу, результати якого висвітлювалось на відповідному екрані. Наприкінці навчального року класи-переможці (6Б – кл.кер.. Сидоренко О.Є., 7Г – кл.кер. Горічко М.П., 10А – кл.кеп. Татомир О.Я.) отримали грошову премію в розмірі 300.00 грн.

          Силами учнівської Ради було проведено анкетування «Учень року- 2014» .

За підсумками. голосування Учнем Року було обрано Новосада Павла (11А).

           Учні Самойлик Владислав(9А) та Чайковська Ірина(9А) набували організаційного досвіду в «Школі Лідера» при міськвиконкомі. 

         Цього року учні брали активну участь у роботі педагогічної ради школи. Для цього було розроблено та проведено анкету для старшокласників, створено стіннівку «Допоможи своєму класному керівникові» та підготовлено виступи членів ради школи на педраді.

VІ. Робота в пришкільному таборі

Влітку 2014 року з 2 по 20 червня працював пришкільний табір «Сокіл», в якому за списком відпочивало 100 учнів, бажаючих згідно заяв було 150 осіб, а фактична явка інколи становила 60%.

ПОБАЖАННЯ! Складати реальні списки дітей охоплених даним видом діяльності.

2 дітей оздоровлено в таборі «Зірниця» (Моршин), 5 в інших країнах.

Робота табору була спрямована на забезпечення змістовного дозвілля, покращення фізичного, психічного та морального здоров’я вихованців. Всі умови для активного і всебічного відпочинку дітей були створені завдяки начальнику табору Вусатої Г.Г., вчителів та учнів 10-А класу.

Створюючи пришкільний табір, адміністрація школи та вчителі, що працюють у таборі, ставили за мету організувати роботу так, щоб кожен день був насичений не тільки розважальними заходами , а й заходами розвиваючого характеру. Щоб, знаходячись у пришкільному таборі, дитина пізнала щось нове, навчилася чогось цікавого і потрібного. Всі заходи розроблялись, спираючись на знання педагогами психології та методики роботи з дітьми різних вікових категорій.

Робота всіх працівників табору, їх турбота та уважне ставлення до своєї справи, залишатимуть добрі, позитивні наслідки в душі кожної дитини.

Проблема кадрового забезпечення з наступного року буде послідовна  і нові педагогічні працівники освоять дану ділянку роботи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проблеми та недоліки в організації виховної роботи

1. Однією зі складних проблем сучасної школи є наявність правопорушень серед підлітків та дітей. Тому необхідно більше приділити цьому питанню увагу, здійснювати контроль за відвідуванням учнями школи, систематично проводити цикл бесід на правову тематику з учнями та батьками, систематично залучати учнів до роботи комітетів органів самоврядування, аналізувати мікроклімат в класних колективах.

2. Пошук і цілеспрямований вияв обдарованих дітей.

3. Посилення контролю щодо питання дитячого травматизму. Систематично проводити наради – інструктажі класних керівників про роботу щодо  попередження дитячого травматизму.

Шляхи розвитку виховної роботи на наступний рік спрямовані на усунення причин вказаних недоліків

Аналізуючи виховну діяльність дитячого самоврядування, з урахуванням особливості учнівського колективу, колективу вчителів та класних керівників спрямувати виховну роботу на наступний навчальний рік так щоб:

1.     Створити  умови для розвитку педагогічної ініціативи, підвищення фахової майстерності педагогічних працівників;

2.      Створити умови для формування фізично і психічно здорової дитини;

3.      Створити умови для реалізації здібностей обдарованих дітей;

4.      Застосування новітніх педагогічних технологій;

5. Впроваджувати можливості мережі Інтернет для підвищення рівня навчання та виховання;

6.   Забезпечити соціальний захист учасників навчально-виховного процесу, дотримання правил безпеки життєдіяльності, охорони здоров’я і життя дітей та підлітків, педагогічних працівників,

7. Залучати дітей девіантної поведінки до роботи школи в системі самоврядування;

8.       Модернізувати матеріальну базу школи.

9.       Продовжувати пошукову та музейну роботу в школі.

Великі перспективи і можливості у заступника директора з виховної роботи Горічко М.П. Бажаю успіху!

VІІ. Соціальний захист

Соціальна підтримка дітей пільгових категорій, які навчаються в школі, проводиться згідно з чинним законодавством.

Категорія дітей

Кількість

Діти-сироти

1

Діти-напівсироти

24

Діти з багатодітних сімей

91

Діти, позбавлені батьківського піклування

3

Діти-інваліди

12

Діти, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

2

Діти, які виховуються матерями-одиначками

14

Діти з неповних сімей

131

Всього

278

 

Соціально-психологічною службою школи здійснювався супровід навчально-виховного процесу, консультування, відвідування уроків, профілактична робота, попередження та діагностування, корекційно-відновлювальна робота, тестування, проведення годин психолога, анкетування, проведення бесід з учнями, вчителями, батьками.

Свойкіна Н.Б. виступала перед батьками, брала участь у роботі Ради профілактики, методичних об’єднаннях, роботі школи молодого вчителя, вихователя.

Психолог підготувала відеоролик до Дня людей похилого віку, проводила заняття спільно з вчителем фізичного виховання Стеценко Н.М. у мажах програми «Чесна гра», відвідувала дітей з особливими потребами.

Проведено акції милосердя:

·         Для вихованки «Сиротинця» Танчук Іванни – 500 грн.;

·         Для учениці ЗОШ№15 Поліщук Вікторії – 500 грн.

·         Для учня ЗОШ№4 Романюка Дмитра(5В) – 2730 грн.восени та 1250 грн. весною.

·         Для учениці ЗОШ№4 Попів Анни(11Б) – 1457 грн.

·         Для учня СШ№7 Товарницького Івана – 500 грн.

·         Для учениці ЗОШ№11 Дробіняк Ліані – 500 грн.

·         Для учениці ЗОШ№4 Мартич Юлії (2В) – 3020 грн.

·         Для акції «Серце до серця» від відділу сім’ї, молоді та туризму – 330 грн.

·         Шкільний ярмарок «Подарунок від Миколая», мета якої – забезпечення подарунками до Дня св.Миколая дітей-інвалідів нашої школи. Учнями 5-11х класів було зароблено 425.00 грн.

Робота у мікрорайоні:

- згідно звітів вчителів у мікрорайоні всього – 952 особи від 5 до 18 років,

     з них шкільного віку – 914 осіб;

 - з метою охоплення дошкільним навчанням дітей, які не відвідують ДНЗ:

   а) працювала ГКП (Чернікова Л.О., Іваночко Н.Ф.);

   б) підготовка майбутніх першокласників (Поточняк Г.І., Горман Л.І., Білинська О.Я., Лютик Н.Б.) та батьківський лекторій.

Продовжено співпрацю з ДНЗ міста:

- оформлено вітальні подяки (Вовденко А.В.)

- виступ у ДНЗ «Берізка» до Дня Св. Миколая (театральний гурток, Роздольська М.Я.)

- інформація-відгук про вихованців ДНЗ «Ангелятко» (Свойкіна Н.Б.)

VІІІ. Профорієнтаційна робота

Професійна підготовка молоді починається ще в шкільні роки. Завдання школи — підготувати підростаюче покоління до свідомого вибору

профе­сії. Профорієнтаційна робота в закладі проводиться під час навчально-виховного процесу: виховання трудових навичок у школярів під час прибирання території, розширення знань про професії на уроках. Якісному вихованню сприяють екскурсії на виробни­цтво, позакласні виховні заходи.

Завдання педагогічного колективу: допомогти випускникам правильно обрати професію свого майбутнього життя, врахувати не тільки бажання учня, але й вимоги до професії.

З цією метою, починаючи з 5-го класу проводиться анкетування учнів профорієнтаційної направленості. Для 9-х, 10-х, 11-х класів проводиться анкетування з метою виявлення нахилів до тієї чи іншої галузі науки; зустрічі з ведучими спеціалістами центру зайнятості, соціальної служби для дітей, сім’ї та молоді.

ІХ. Робота з батьками та громадськістю

Виховання учня в школі та сім'ї — щоденний безперервний процес. Тому педагогічний колектив працює з тісній співпраці з батьківським колективом з метою створення найсприятливіших умов для самореалізації та розвитку дитини. Батьки є соціальним замовником школи, а тому беруть активну участь у навчально-виховному процесі. Вони є учасниками позакласних заходів, пов'язаних із професійним сві­том, захопленнями своїх дітей, родинними святами.

Класні керівники тісно співпрацюють із сім'ями своїх вихованців: відвідують дитину вдома, спіл­куються з родиною. Свої висновки вони заносять до щоденника психолого-педагогічних спостережень.

Однією з традиційних форм роботи з батьками в школі є батьківській всеобуч. Тематика лекцій під­бирається з урахуванням вікових особливостей дітей. У проведенні лекторіїв бере участь адміністрація школи, шкільний психолог, запрошуються працівники всіх служб, центру зайнятості, районного відділу юстиції.

Вищим органом громадського самоврядування в період між проведенням загальних зборів є рада школи до складу якої входять 36 батьків. Очолює Раду школи Рябцева Н.К.

Основні завдання ради:

-  підвищення ефективності навчально-виховного процесу у взаємодії з сім’єю, громадськістю, державними приватними інституціями;

- визначення стратегічних завдань, пріоритетних напрямів розвитку навчального закладу та сприяння організаційно-педагогічному забезпеченню навчально-виховного процесу;

-        сприяння організації дозвілля та оздоровлення учнів;

-    стимулювання морального та матеріального заохочення учнів, сприяння пошуку, підтримки обдарованих дітей;

-    зміцнення партнерських зв’язків між родинами учнів та загальноосвітнім закладом з метою забезпечення єдності навчально-виховного процесу.

На жаль мало ініціатив, пропозицій. Батьки обмежуються спонсорскою допомогою, творчий потенціал батьків не використовується. А

так бажані зустрічі батьків з учнями в класних колективах. Адже батьки – це талановита підтримка у роботі класного керівника.

Х. Медичне обслуговування учнів

Головним завданням сучасного навчального закладу є підтримка й поліпшення здоров’я дітей. Курс «Основи здоров’я» сприяє активному використанню учнями основних методів і засобів формування здорового способу життя, збереження та зміцнення фізичної, соціальної й духовної складових здоров’я.

Медичне обслуговування здійснюється кваліфікованими медпрацівниками: лікарем – педіатром, стоматологом, медсестрою, гарячою водою, не зроблений ремонт.

Для попередження та виявлення захворювань протягом навчального року проводиться медичне обстеження учнів вузькими спеціалістами.

У 2013-2014 н.р. диспансерна група учні – 464 особи, які мають захворювання:

№ п/п

Захворювання

К-ть учнів

1

Порушення опорно-рухового апарату

159

2

Зір

96

3

Слух

0

4

Органічні захворювання органів ЦНС

1

5

Функц. захворювання ЦНС

2

6

Функц. захворювання серцева судинної  системи

160

7

Захворювання органів дихання

19

8

Шлунково-кишкового  тракту

7

9

Печінка

19

10

Нирки

20

11

Кров

4

12

Ендокринна система

67

У вересні логопедом було здійснено обстеження учнів початкових класів. У 55 виявлено порушення усного та писемного мовлення. Протягом року вони відвідували логопедичні заняття. У травні проведено повторне обстеження. Результати наступні:

 

Виявлено учнів

Виправили мовлення

Значно покращили

Покращили

Без змін

Заїкання

1

 

1

 

 

Фонетичні порушення

21

11

6

4

 

Фонетико-фонематичні недорозвинення

25

13

9

3

 

Дисграфія

8

 

6

2

 

Всього

55

24

22

9

 

Для продовження занять залишилось 26 учнів.

 

Рекомендації на 2014-2015н.р.:

Своєчасно доводити до відома батьків інформацію про стан здоров’я дитини, про необхідність проведення обстежень, щеплень, ФОГ.

Забезпечити 100% надання довідок 086-1/0 на 01.09.2014р.

Вчителям фізичного виховання більше уваги приділяти проведенню вправ по корекції постави, дихання.

Класним керівникам провести бесіди з батьками про необхідність дотримання правильного режиму харчування (гарячого), режиму дня, своєчасного проведення тесту і ФОГ для раннього виявлення туберкульозу.

ХІ. Організація харчування учнів

З метою чіткої організації режиму дня, який відповідає віковим нормам учнів, збереження здоров’я й попередження харчових та інфекційних захворювань, у школі організовано гаряче та буфетне харчування учнів 1-11-х класів. Робітники їдальні намагаються створити домашню затишну атмосферу, але не завжди так буває – асортимент одноманітний. Завдяки режимному калорійному харчуванню діти набирають нових сил та здоров’я. Всі учні 1–4 класів та бажаючі із 5-11 кл. охоплені гарячим харчуванням, 14 учнів 5-11 класів пільгових категорій у І семестрі, 10 учнів – ІІ семестрі, за кошти батьків харчувалися учні ГПД.               

Суворо виконуються всі необхідні умови санітарного контролю за термінами й умовами зберігання та реалізації продуктів, дотримується питний режим.

Основна маса учнів харчується під час. Їдальня працює в основному до 15.00.

Столи накривають за спеціальним графіком. Учні перебувають у їдальні в супроводі вчителів.

Медична сестра ретельно слідкує за санітарним станом приміщень їдальні, різноманітністю страв, дотриманням циклічного меню, виконують усі вимоги санітарно – епідеміологічної служби. Меню вивішено на видному місці в обідній залі, але у ньому не зазначено найменування страв, вихід продуктів, їх ціна. Випадків порушень термінів реалізації продуктів не було. Усе обладнання харчоблоку знаходиться в робочому стані. Усі ємності й інвентар промарковані. Санітарний режим на харчоблоці не порушується. Роботу шкільного медпункту й харчоблоку систематично перевіряє районна санстанція.

70% учнів ГПД було охоплено гарячим харчуванням. Залишається проблема харчування учнів за межами школи, що може призвести до непередбачуваних наслідків (ДТП, отруєння, запізнення на уроки). Випереджувальна робота за класними керівниками – просвітницька робота з батьками. Систематично пояснювати батькам про важливість гарячого харчування для збереження здоров’я людини.

ХІІ. Стан охорони праці та безпеки життєдіяльності

У 2013-2014 навчальному році безпечне проведення навчально-виховного процесу здійснювалось згідно Положенням про організацію роботи з охорони праці.

Учні та вчителі навчального закладу дотримуються вступного інструктажу з безпеки життєдіяльності з учнями та інструкцій з охорони праці для вчителів.

Адміністрацією закладу в період 2013-2014 навчального року були призначені комісії з контролю за безпечною експлуатацією приміщень та будівлі, а також роботи електричних пристроїв (робота електроприладів в їдальні, персональної та оргтехніки).

Згідно зі статтею 17 Закону України «Про охорону праці» та статтею 169 Кодексу Законів про Працю усі працівники закладу проходять попередній і періодичний медичний огляд.

З метою організації розробки комплексного плану в школі видаються накази адміністрації, якими призначається відповідальна особа з охорони праці, пожарної безпеки та електрогосподарства.

Будівля школи та приміщення закладу, забезпечені первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками. Усі вогнегасники перезаряджені, пройшли технічне обслуговування на що маються акти, та розміщені у легкодоступних місцях, які унеможливлюють їх пошкодження.

По всій школі розміщені плани евакуації у разі небезпеки чи аварії. Проводяться тренування евакуації під час проведення Дня цивільного захисту.

Згідно санітарних, пожежних норм і правил, школою отримані Паспорти готовності школи до нового навчального року, акт опору ізоляції та освітлювальної проводки, видані комісією акти  прийому кабінетів хімії, фізики, біології, комп`ютерного класу.

Особлива увага у закладі приділяється заходам, щодо запобіганням нещасним випадкам на виробництві. Нещасних випадків не було.

На 2014-2015 навчальний рік плануються заходи:

-         оформлення акта підготовки школи до нового навчального року;

-         проведення інструктажів серед працівників та технічного персоналу;

-         провести обстеження стану енергогосподарства школи;

-         оформити відповідні накази з охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки, безпеки дорожнього руху;

-         провести заняття серед педагогічного і технічного колективу н.з. на тему «Профілактика побутового травматизму»;

-         провести інструктаж щодо заборони використання електроопалювальних приладів;

-         регулярно проводити інструктажі з техніки безпеки та пожежної безпеки серед педагогічного й технічного персоналу.

Робота з охорони праці, безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії, профілактики травматизму дітей у побуті та під час навчально-виховного процесу визначається в діяльності педколективу як одне з пріоритетних завдань і проводиться відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організацій навчально-вихов­ного процесу й інших численних нормативних актів, які регламентують роботу школи з цих питань. Стан цієї роботи знаходиться під постійним контролем адміністрації школи. Наказом по школі призначається відповідальний за організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності в закладі, створено службу з охорони праці, сплановані відповідні заходи.

На початку навчального року, напередодні канікул і святкових днів проводяться інструктажі з безпеки життєдіяльності серед учнів, відпрацьована програма вступного інструктажу. Регулярно мають місце цільові інструктажі з учнями перед екскурсіями, походами, спортивними змаганнями.

У школі є необхідні журнали з реєстрації всіх видів інструктажів з питань охорони праці. Кожна класна кімната, кабінет, майстерня, спортзал має необхідний перелік документації з питань безпеки життєдіяльності. Кожним вчителем-предметником проводились інструктажі перед виконанням завдання лабораторної або практичної роботи, згідно видів діяльності на уроках праці, фізкультури, про що робилися відповідні записи в класних журналах. Питання щодо запобігання дитячого травматизму розглядалися на педраді, нарадах при директорові; нарадах класних керівників, батьківських зборах. Протягом навчального року шкільною медсестрою проводилися профілактичні бесіди, інша робота, щодо зменшення захворюваності учнів на педикульоз, шкіряні хвороби.

Вивчаючи стан травматизму серед учнів, можна відмітити, що в навчальному закладі проводиться належна робота щодо попередження нещасних випадків, створення безпечних умов навчання. Разом із тим залишаються високими показники травматизму дітей на уроках фізкультури, перервах. У школі розроблено низку заходів щодо попередження травматизму учнів, ведеться відповідна робота з учителями. Причини виникнення травм з'ясовуються, аналізуються, відповідно до цього складаються акти та проводяться профілактичні заходи.

За період 2013-2014н.р. зафіксовано ___36_ випадків травматизму невиробничого характеру та _28_____ випадків травматизму під час навчально-виховного процесу.

ХІІІ. Фінансово-господарська діяльність

Будівля школи прийнята в експлуатацію 58 років тому. Але, незважаючи на її вік і зношеність, адміністрація школи разом із колективом вчителів та батьків постійно працює над удосконаленням матеріально-технічної бази, підтриманню її в робочому стані. Фінансування потреб школи проводиться централізованою бухгалтерією відділу освіти Жовтневого району м. Дніпропетровська. Протягом навчального року систематично велася виплата заробітної плати працівникам школи. За бажанням переважної більшості членів колективу було здійснено нарахування авансу. Бухгалтерія вчасно приплачувала за спожиту школою електроенергію. Завдяки злагодженості відповідальних за економію працівників, школа не виходить за ліміти спожитих енергоносіїв.

Проте система опалення знаходиться в такому стані й потребує негайного капітального ремонту. Це вимагає величезних коштів, яких немає у бюджеті району. Не в найкращому стані й електромережа.

Працівниками централізованої бухгалтерії планово проводиться інвентаризація майна. Зауважень щодо забезпечення його збереження та оприбуткування немає. Завжди вчасно готується звітна документація, матеріали списуються або оприбутковуються.

Адміністрацією школи приділяється достатньо уваги естетичному вигляду навчального закладу. Коридори, вестибюль,  кабінети школи поступово поповнюються новими сучасними пластиковими стендами, активно проводиться робота з озеленення класних кімнат. Подвір'я школи не завжди прибране, доглянуте. Своєчасно обрізаючи дерева, кущі. Огорожа завжди пофарбована, бордюри побілені. Обслуговуючим персоналом проводиться скошування трави на газонах, винесення і періодичне вивезення сміття з території школи.

Останнім часом виникла проблема оптимізації мережі навчальних закладів у зв'язку з катастрофічним зменшенням кількості учнів у школах протягом останніх років. При цьому фінансування освіти здійснюється за формульними розрахунками на одного учня. При цьому коштів на утримання всіх закладів району на 2014-2015 фінансовий рік не вистачає, навіть на захищені статті.

Прогнозована мережа Дрогобицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №4

на 2014-2015 н.р.

Клас

Кількість учнів

1-Ау

28

1-Бу

30

1-Ву

32

1-Гу

33

Всього

123

2-Ар

18

2-Бу

29

2-Ву

29

2-Гу

29

Всього

105

3-Ау

19

3-Бу

29

3-Ву

28

3-Гу

19

Всього

95

4-Ар

13

4-Бу

29

4-Ву

20

4-Гу

20

Всього

1-4 кл.

82

405

5-Ау

29

5-Бу

29

5-Ву

25

5-Гу

27

Всього

110

6-Ар

18

6-Бу

20

6-Ву

24

6-Гу

28

Всього

90

7-Ау

23

7-Бу

22

7-Ву

21

Всього

66

8-Ар

8

8-Бу

20

8-Ву

21

8-Гу

21

Всього

70

9-Ау

17

9-Бу

27

9-Ву

28

Всього

5-9 кл.

72

408

10-Ар

8

10-Бу

22

10-Ву

19

Всього

49

11-Ау

31

Всього 10-11 кл.

80

Всього учнів 893, російські класи – 65, українські – 828 учнів

Класів – 38, 1-4=16, 5-9=18, 10-11=4; з них укр.-33, рос.-5

Сер.нап. – 23,5, рос.- 13, укр.- 25,09

 

 

Середнє навантаження вчителів на 2014-2015 н.р.

Предмети

Середнє навантаження

Математика

12,5

Світова література, російська мова

15,5

Фізика

20,5

Історія

17,5

Естетичні дисципліни

18,5

Фізична культура

15,5

Трудове навчання

11,5

Інформатика

17

Українська мова та література

14,5

Природознавство

15,5

Географія

9,5

Англійська мова

17

Німецька мова

10,5

Польська мова

15

Початкові класи

15

Усього по школі

15

Про видатки в цьому році на ремонти приміщень шкіл, ліквідацію аварійних ситуацій, закупівлю матеріалів та обладнання ніхто не говорить — їх просто немає. Фінансова криза теж відіграє тут роль — ціни на матеріали різко підскочили. Тому повноцінна підготовка нашої школи до нового навчального року стає проблематичною через брак коштів. Дирекція школи намагатиметься використати для цього всі можливі резерви, спонсорські та позабюджетні кошти, але їх недостатньо для такого обсягу робіт.

Залучення додаткових джерел фінансування  та їх використання

За  рахунок бюджету:

2013-2014 р.р. – бюджетні кошти не виділялись

За рахунок батьківських коштів:

- встановлено умивальники біля обіднього залу;

- здійснено поточний ремонт школи;

- проведено ремонт електромережі та освітлення;

- здійснено озеленення школи;

- відремонтовано місця спільного користування;

встановлено вікна;

- оновлено меблі.

Для підтримки позитивного іміджу школи необхідно вирішити ще декілька питань:

- капітального ремонту потребують системи водопостачання, опалення, каналізації та електромережі, підлоги на 1, 3, 4 поверхах, міжсходові клітини, дитячі туалети на всіх поверхах;

-     для попередження руйнування будівлі, з метою створення безпечних умов перебування дітей у закладі під час навчального-виховного процесу фасад школи потребує повної реконструкції;

-         заміну потребує пожежна сигналізація і підключення її до пожежного пульту;

-        потребують капітального ремонту також міста загального  користування.

В 2014-2015н.р. планується зробити:

-         ремонт сантехники, санвузлів, дренажної системи.

ХІV. Управлінська діяльність

Управління школою здійснюється згідно з річним планом роботи, планом внутрішньошкільного контролю та календарних планів учителів-предметників і виховної роботи класних керівників. Така система планування, відпрацьована в школі й заснована на взаємодії всіх ланок, підрозділів та учасників навчально-виховного процесу, забезпечує координацію їхньої діяльності, єдність вимог, контролю та взаємоконтролю в процесі роботи, сприяє досягненню ефективності та вдосконаленню навчально-виховного процесу й забезпечує планомірний розвиток школи.

У школі в наявності всі нормативно-правові документи, що регламентують діяльність загальноосвітнього навчального закладу. Із підключенням до мережі Інтернет стало можливим користуватися матеріалами сайтів Міністерства освіти і науки України, головного управління освіти, сайтами обласних інститутів післядипломної освіти, інших закладів освіти, що дає можливість учителям і адміністрації оперативно й мобільно використовувати достовірну інформацію, вчасно знайомитися з новими документами і навіть їх проектами.

Контроль — це важлива, складна та об'єктивно необхідна функція управління. У школі ефективність здійснення контролю зумовлює якість реальних і по­дальше прогнозування бажаних показників розвитку закладу освіти, його навчально-виховного процесу та діяльності всього шкільного колективу. Контроль дозволяє тримати в полі зору управління найважливіші питання школи, своєчасно реагувати на відхилення від норми та на негативні явища, знаходити невикористані резерви, підтримувати оптимально трудову атмосферу в колективі.

Адміністрація використовує різноманітні форми контролю за станом навчально-виховного процесу, передусім такі традиційні, як вивчення викладання стану предметів та виконання навчальних планів і програм, перевірка класних журналів, щоденників поведінки тощо. Під час проведення внутрішньо-шкільного контролю за рівнем викладання навчальних предметів заступник директора використовує діагностичні картки аналізу та вивчення стану викладання предметів із використанням комп'ютера. Аналіз результатів внутрішньошкільного контролю знаходить відображення в рішеннях педагогічної ради школи, відповідних наказах по навчальному закладу. Крім контролю за рівнем знань і навчальних досягнень учнів, проводяться систематичні дослідження стану відвідування занять та стану навчальної дисципліни. За результатами моніторингу адміністрація школи приймає певні управлінські рішення щодо конкретних учителів та учнів.

Ураховуючи сучасні реалії, стиль керівництва нашою школою є близьким до демократичного, оскільки більшість рішень приймаються на основі врахування думки колективу й інтересів справи, створюється такий мікроклімат, коли успіхи кожного сприймаються позитивно, ініціатива й самостійність підтримуються, повноваження делегуються. Директор школи в роботі з працівниками дотримується партнерського стилю керівництва. Проблеми спільно обговорюються, виробляються різні варіанти рішення, з них обирається найбільш оптимальний, затверджується і в подальшому реалізується.

Основними формами спілкування є наради, індивідуальні бесіди, інформування. Контроль здійснюється не заради пошуку винних, а задля позитивного кінцевого результату. Завдяки такому стилю керівництва в школі залишається мінімум агресивності, наявне творче вирішення справ; переважають такі методи, як порада, особистий приклад, похвала; ставлення до людей шанобливе, вимогливість поєднується зі справедливістю, спілкування ввічливе, рідко з нотками наказування. Учителям надається більше самостійності, що відповідає їх кваліфікації і характеру роботи, створюються необхідні умови для самореалізації. У кожному зі своїх підлеглих я бачу особистість у всьому розмаїтті її людських якостей і властивостей.

Бажаю легкого переходу від творчої відпустки до творчої праці.

Дякую за розуміння, непорозуміння (якщо є, їх озвучуємо!!!)

З новим 2014-2015 навчальним роком!